Zahrada na střeše: Proč a jak si ji vkusně zařídit?

Žijete v domě, jehož střecha by se dala předělat na zahradu? Pokud ano, a navíc milujete rostliny, chcete si pěstovat vlastní ovoce a zeleninu, tak na co ještě čekáte? Provedeme vás tím, jak se dá zahrada na střeše zařídit a jaké vychytávky při jejím zařizování využít. A jelikož je to záležitost městských domů a bytů, které nemají k dispozici zahradu, razte heslo: čím více zeleně na střeše, tím lépe!

Zdroj foto: YuRi Photolife / Shutterstock.com

Kolik místa pro zahradu máte?

První a klíčovou věcí při zařizování zahrady na střeše je plocha, kterou k jejímu zbudování můžete vyžít. I s malým prostorem se dá kouzlit, samozřejmě. Ale rovnou na začátku vás upozorňujeme, mějte reálná očekávání. Pokud máte k dispozici pouze malý kousek střechy, rozhodně nečekejte závratnou úrodu, která vám vydrží na půl roku. Zahrada na střeše je především pro vaše potěšení a nahrazuje vám kousek přírody, který je ve městě nahrazen betonem.

Názor odborníka je důležitý

Než se do samotné přestavby střechy na zahradu snů pustíte, přivolejte si na pomoc odborníka. Tím nemáme na mysli zahradního designéra, nýbrž někoho, kdo vám pomůže určit nosnost střechy. Ideálně si tedy na pomoc sežeňte statika a svěřte se mu se svými plány.

Zahrady na střeše jsou důležité

Napadlo vás někdy, jaký význam, kromě toho estetického, střešní zahrady mají?

  • V první řadě zadržují vodu, které je v parných letních měsících nedostatek.
  • Toto zadržování vody úzce souvisí i s tím, že snižují prašný vzduch ve svém okolí, který je pro městskou zástavbu, zejména v parnu, typický.
  • A v neposlední řadě také zlepšují ovzduší.
  • To oceníme zejména v rušných městech, ve kterých již pro zeleň nezbylo žádné místo.

Je libo rajčata, papriky nebo melouny?

Výhodou pěstování zeleniny je, že některé druhy nepotřebují záhon a plodí i ve velkých odpadkových pytlích. Tato metoda pěstování zeleniny je populární zejména v panelákových bytech, které mají k dispozici pouze balkon. Proč ji tedy nevyužít i na vaší střeše? Někteří výrobci dokonce přišli se šikovnou inovací: pytel se zeminou lze rovnou použít jako pěstební nádobu.

Zdroj foto: AYA images / Shutterstock.com

Využijte vzájemnou snášenlivost plodin

Dalším tipem, jak si na své střešní zahrádce vypěstovat spoustu plodin, ale přitom ušetřit místo je: pěstujte několik druhů pohromadě. Ovšem tato metoda pěstování má malý háček. Dopředu si zjistěte, které plodiny se spolu dobře snáší a navzájem se podporují v růstu. Ideálně si spolu rozumí například trojice kukuřice, fazole a dýně.

Intenzivní, nebo extenzivní?

Jelikož střešní zahrady mají již své čestné místo mezi ostatními druhy zahrad, rozdělují se na dva typy: intenzivní a extenzivní.

  1. Intenzivní střešní zahrada vám nahradí zahradu i s posezením.
  2. Extenzivní zahrada na střeše slouží pouze k pěstování a izolaci domu. Nedá se na nich posadit, ani se po nich pohybovat, a péči o ně zastane sama příroda.

Než se ponoříte do hlíny

Význam zelených střech i inspiraci ohledně pěstování již máte, nyní je tedy na čase vrhnout se na to nezbytné. A to je správná izolace střechy. Pokud vaše střecha splňuje požadavky a je vhodná pro vytvoření zelené zahrady, nezapomeňte na izolaci. Potřebujete nějakou kvalitní, která je odolná i vůči prorůstání kořenů. Kdybyste si tímto krokem nebyli jistí a necítili se na něj, přivolejte si na pomoc odborníky. Některé firmy se specializují na přestavění střech na moderní zahrádky. Tak budete mít jistotu, že střecha je dostatečně izolována a do obývacího pokoje vám neproroste žádná rostlina ani se nevytopíte při zalévání.

Ať už si na svém domě zřídíte intenzivní či extenzivní zahradu, nezapomínejte na použití kvalitních materiálů a dodržování všech doporučení. Pokud se jimi budete řídit, můžete se brzy těšit ze své vlastní střešní zahrádky!

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.