Vhodné fototapety do vaší ložnice a doporučení pro dobrý spánek

Samolepky a fototapety jsou vhodné do každé místnosti. Ale je zapotřebí přemýšlet také o tom, že každý pokoj má svůj účel. Tak například v obývacím pokoji to obvykle žije, střetávají se zde obyvatelé domu se svými návštěvami, občas i odpočívají. Obývací pokoj by tedy měl mít energii. Jeho naprostým protikladem je právě ložnice. To je místo, které je určeno pro odpočinek a hluboký spánek. A při výběru dekorací na to musíte myslet – například při samotném výběru fototapety do ložnice.

Tapeta do ložnice
Tapeta do ložnice

Odlišné typy ložnic

Každého uklidňuje něco jiného, jsou však obecná doporučení, kterých bychom se měli držet. Fototapety ale často používáme do dětských pokojů – což jsou nejen místa, ve kterých děti spí, ale také ve kterých si hrají a později také připravují do školy. U nich je poměrně obtížné zvolit fototapetu, která by vyhovovala všem těmto činnostem. Napovědět vám ale může dítě samotné. Pokud je již dostatečně rozumné, může si zvolit svou tapetu do ložnice. Inspirace můžete najít v oblíbených pohádkách nebo oblíbených zvířátkách své ratolesti.

Fototapeta do ložnice s dětskou tématikou
Fototapeta do ložnice s dětskou tématikou

Ložnice pro dospělé

Oproti tomu ložnice pro dospělé má už většinou jeden hlavní účel – spánek. Hodí se do něj fototapety různých scenérií, které majitele ložnice zajímají. Velice dobře vypadá kombinace černé a bílé, které patří k nehynoucím trendům. Velice oblíbené jsou nejenom samotné obrázky, ale také nápisy. Použít samozřejmě můžete tapety s nádechem různých barev – ty by měly být ale uklidňující, jako je modrá, fialová, béžová, hnědá, khaki či barvy, které běžně vidíme v přírodě. Do ložnic obvykle volíme fototapety ve světlých barvách.

Příroda uklidňuje

Uklidňující a harmonické prostředí vytvoří přírodní motivy – může se jednat o stromy, vodu, dekor dřeva nebo prostě jen abstraktní motivy v přírodních barvách. Přírodní scenérie jsou téměř nejoblíbenější (pomineme-li převládající trend v černobílé). Můžete ale také trochu experimentovat. V případě, že máte rádi barvy, jděte spíše do těch pastelových, které mají uklidňující účinky. Ve své ložnici můžete kombinovat různé struktury.

Barev se nebojte

Některé motivy mohou být příliš divoké. Nicméně odborníci doporučují jednu výrazně zbarvenou barvu v ložnici, doplněnou jemnými motivy – například květinovou fototapetou. Nebo se naopak o výraznou stěnu mohou postarat fototapety – oblíbený je zejména motiv cihlové zdi. Fototapety jsou v ložnicích velice oblíbené, protože i malé místnosti dokážou propůjčit hloubku.

Květinová tapeta do ložnice

Skříně jsou důležité

Velice oblíbeným prkem každé ložnice jsou celé nábytkové sestavy – obrovská skříň ve stejné barvě dřeva jako ostatní nábytek. Taková volba je považována za jednu z těch, které fungují nejlépe. Dosáhnout harmonie, když máte stejně sladěný nábytek není tak složité. Současným trendem se staly šatní stojany (v podstatě otevřené skříně). Ty mohou vypadat dobře, je ale zapotřebí udržovat je uspořádané. Většina lidí je totiž nastavená tak, že jakýkoli nepořádek v místnosti může rušit jejich spánek – proto volíme nejčastěji uzavřené skříně. Mnohým z nás vadí byť jen pootevřené dveře do skříně.

Další nábytek v místnosti

Kromě skříní jsou v ložnicích oblíbené noční stolky a komody. Jejich vzhled bychom měli vybírat co možná nejjednodušší, zejména co se zvýrazněných úchytů týká. Dekorace v ložnici omezte nebo používejte opět přírodní motivy či černou a bílou barvu. Dekorace by neměly být příliš zdobné. Toaletní stolky bývají důležitou součástí života některých dam. Jsou doplněny zrcadlem, což je prvek, který se do ložnice náramně hodí. Pokud jej nemáte v rámci toaletního stolku, rozhodně si jej pořiďte samostatně.

Moderní tapeta města v ložnici
Moderní tapeta města v ložnici

Tapety do ložnice inspirace

Jak už bylo uvedeno výše, převládají zejména černobílé motivy. Ložnice, které mají bílou barvu zdi, se vybavují určitým černým obrázkem, podle vkusu majitele. Lidé také často sahají po dekoraci se zelenými listy – může jít o listy stromů nebo pokojových květin nebo rovnou o obrázek celého stromu. Náramné oblibě se těší také motivy noci a noční oblohy – hvězdy, hvězdné nebe, lucerny, svíčky, sovy, spící zvířata atd.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.