Šroubové kompresory a jejich vlastnosti

Kompresory jsou nedílnou součástí každé jen trochu lépe vybavené dílny, servisu apod. Nafukování pneumatik, připojování k pneumatickým zařízením, stříkacím pistolím apod. Bez tlakového vzduchu se zkrátka neobejdete. Zatímco ale v domácích a hobby dílnách si člověk vystačí s méně výkonnými pístovými kompresory, v profesionálních provozech naleznou využití spíše větší a výkonnější šroubové kompresory. Jak fungují a v čem spočívají jejich výhody i nevýhody?

Zdroj obrázku: Sergey Ryzhov / Shutterstock.com
Zdroj obrázku: Sergey Ryzhov / Shutterstock.com

Jak šroubový kompresor funguje?

V případě šroubového kompresoru se zvyšování tlaku vzduchu dosahuje zmenšováním prostoru mezi šroubovými zuby. Princip fungování se tedy odráží i v názvu tohoto typu kompresoru. Šroubové kompresory se stejně jako ty pístové dále dělí podle způsobu odvodu tepla a způsobu mazání na olejové a bezolejové.

Výhody šroubových kompresorů

Oproti pístovému kompresoru má ten šroubový hned několik výhod. Předně funguje kontinuálně a při práci nevytváří vibrace, což je pro některé aplikace dokonce nezbytná podmínka. Souvisí s tím i nízká hlučnost. Šroubové kompresory jsou vysoce efektivní a charakterizuje je velmi dobrá spolehlivost i dlouhá životní výdrž. Šroubové kompresory mohou disponovat širokými možnostmi nastavení a regulace.

Nevýhody šroubových kompresorů

Hlavní nevýhodou, či lépe řečeno charakteristikou, šroubových kompresorů je jejich vyšší cena, která samozřejmě odráží širší možnosti a větší výkonnost. Nejedná se ale o nic neočekávatelného, šroubové kompresory totiž obecně představují „vyšší třídu“ generátorů vysokého tlaku.

Kromě vyšších investičních nákladů je třeba počítat i s vyššími provozními náklady, do nichž je třeba započítat i náročnější opravy v případě jakéhokoliv problému s vlastním mechanismem kompresoru.

Pro koho je šroubový kompresor určen?

Šroubové kompresory jsou zařízení určená pro větší a profesionální provozy, např. servisy. Kompresory tohoto typu se tak často nakupují společně s vybavením typu výkonných zvedáků a dalším zařízením nezbytným pro provoz servisu.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.