Solární panely: Jejich výhody, nevýhody a další věci, které je třeba vědět, pokud si je chcete pořídit

Solární panely, někdy též nazývané fotovoltaické elektrárny nebo zkráceně fotovoltaiky, se řadí mezi obnovitelné zdroje energie, jelikož využívají sluneční záření. Proto se jim také někdy říká solární elektrárny. Trendem posledních let je pořízení si solárních panelů na střechu rodinného domu a jejich využívání k ohřevu vody a vytápění domácnosti.

Zdroj foto: Diyana Dimitrova / Shutterstock.com

Zvažujete jejich nákup a instalaci i vy? V následujících řádcích se blíže podíváme na to, zda se jejich pořízení vyplatí či nikoliv a rovněž zmíníme jejich hlavní výhody a nevýhody.

Oblíbenost solárních panelů v českých domácnostech

Podle průzkumů se stále více českých rodin zajímá o pořízení si solárních panelů. Tato oblíbenost a zvýšený zájem je možné vyčíst z nárůstu počtu žádostí o dotace související se solárními systémy. A není se čemu divit, díky fotovoltaice na střeše ušetříte na platbách za elektřinu a budete využívat ekologický zdroj energie. Jenomže, ne každý dům je pro umístění panelů vhodný a rozhoduje i jeho lokalita. Pojďme se blíže podívat na pozitiva a negativa solárních panelů.

Výhody solárních panelů na střeše

V první řadě musíme zmínit hlavní výhodu solárních panelů, a tou je jejich snadná instalace, s kterou jde ruku v ruce i snadná údržba.

  • Kromě pravidelných servisních prohlídek se o ně nemusíte vůbec starat.
  • Rovněž se vyplatí i po finanční stránce. Jedinou investicí je totiž jejich pořízení a poplatek za instalaci.
  • Podle průzkumů vám solární panely na střeše ušetří až 16 000 korun ročně na poplatcích za elektřinu.
  • A navíc se dá při jejich pořízení čerpat i dotace.

Fotovoltaika má všestranné využití, dá se použít jak na vytápění domácnosti, tak i k ohřevu vody. Samozřejmě nesmíme zmínit ani jejich dlouhou životnost a ekologický aspekt. A nemusíte se bát ani jejich porouchání, neboť jejich poruchovost je až neuvěřitelně nízká a velmi vzácná.

Nevýhody fotovoltaiky

Jelikož jsou solární panely založeny na přeměně energie získané ze slunečních paprsků, potřebují ke svému správnému fungování dostatek slunce. Nehodí se tedy na domy, které mají zastíněnou střechu vysokými stromy nebo se nachází v takovém podnebí, kde je během roku málo slunečních dní. Tím by totiž ztratily svůj význam a jejich pořízení by se rozhodně nevyplatilo.

Zdroj foto: esbobeldijk / Shutterstock.com

Další nevýhodou je, že v českých podmínkách nemohou být solární panely na střeše jediným zdrojem energie a vždy se hodí spíše jako doplňkový zdroj. S tím souvisí i to, že z důvodu proměnlivého počasí je energie dodávaná ze solárních panelů nespolehlivá, neboť její množství se mění podle počasí.

Kde se instalace panelů vyplatí

Jak jsme již zmínili, ne všechna místa v České republice jsou pro instalaci solárních panelů vhodné. Jak tedy poznat, že zrovna váš dům je vhodným kandidátem na pořízení si panelů na střechu?

  1. Vezměte v potaz, kde bydlíte. Čím více na jihu republiky se vaše bydliště nachází, tím lépe.
  2. Jak vypadá váš dům, konkrétně tedy vaše střecha? Při instalaci fotovoltaiky nehraje roli fakt, jakou krytinou máte střechu pokrytou, zato vhodný je její sklon. Ideální je šikmá střecha orientovaná na jih se sklonem 35 stupňů.

Doufáme, že jsme vám pomohli při rozhodování, zda si solární panely na střechu pořídit či nikoli. Jestliže bydlíte v takové oblasti, kde je slunce pravidelným návštěvníkem a střecha vašeho rodinného domu je situována na jih, a ještě má ideální sklon 35 stupňů, je pořízení fotovoltaiky rozhodně správnou volbou. V ostatních případech se nebojte poradit s odborníky, kteří jsou schopni odhadnout kolik energie by vám solární panely na střeše vyrobily.

Mohlo by se Vám také líbit
6 komentáře
  1. karel říká

    ………..blahoslavené chudé duchem…………Neubauer

  2. Luděk Brož říká

    Text uvedený v příspěvku “Samozřejmě nesmíme zmínit ani jejich dlouhou životnost a ekologický aspekt. ” je myšlen opravdu, nebo jde jen o “drobný překlep”?
    Asi by mělo být “Samozřejmě nesmíme zapomenout ani jejich dlouhou …”

  3. Ev říká

    pokud se mohu i já vyjádřit tak střecha má své mouchy sníh ale i ten všude přítomný prach pyl atd.Tyto přírodní věci tlumí výkon panelu a kdo z vás poleze na střechu s hadicí a umyje panely pokud je zahrada super určitě lepší ometete panely koštětem nebo hadice a jar mě dostane dotace 170000 ježíš marjá to bych měl panelů….. jeden panel dnes 490watu polykrystal 36 V stojí asi 4300 na ostrovní elektrárnu je potřeba 8 kusů máte skoro 4kW ale jistě když bude hodně svítit sluníčko a tak kolem 11 až 15 hodiny návratnost je asi 2_3 roky držák na panely šikula zvládne pozor na vítr opravdu uchycení nepodceňovat sluneční svit kolísá tudíž výkon také ale odporová zátěž přímotopy akumulační kamna boiler vše si můžete tímto nabít samozřejmě nesmíte zapomenout na bezpečnost vypínání jištění.Mít 27 roků doma teplo teplou vodu super.Je to samozřejmě dodatkové topení… Slíbili nám úpravu cen elektrické energie takže návratnost investice bude ještě kratší..tak ať to hodně svítí

  4. Milan říká

    Dobry den chtěl bych jen dodat odolnost proti kroupám je jaká a opravu plati kdo

  5. David říká

    Vždycky je dobrý se poradit s někým, kdo s tím pracuje, protože ve výsledku, když si někdo myslí, že na jeho střechu to nebude mít smysl, tak oni jsou schopný vymyslet takovou kombinaci, aby to fungovalo. Vím od známých, kteří bojovali s umístěním domu v údolí a teď maj FVE už tušim dva roky. U nás ve městě na kopci to bylo mnohem snazší a překážky nebyly téměř žádné, FVE u nás jede od jara do podzimu na plný kule když svítí, TUV nahřátá a odběr přetoků nám zajišťuje bezdodavatele za spotovou cenu, takže když máme nižší odběry, tak i platí. Vzhledem k rostoucí ceně energií jsem na tom, že jsem za tuhle investici rád.

  6. Václav Čech říká

    Zdravím čtenáře článku,
    FVE je určitě dobrá myšlenka a ekologický přínos. Při plánování FVE je ovšem třeba si udělat ekonomickou rozvahu a získat poznatky a zkušenosti od důvěryhodných vlastníků. Prošly mi rukama nižší stovky projektů FVE včetně vyúčtování za jejich realizaci. Zatím se ekonomicky, jakž takž, vyplatí FVE bez el. akumulátorů. Pořízení FVE s ukládáním do akumulátorů je za současných cen el. energie a legislativního nepořádku ekonomický nesmysl. Současný stav určitě vyhovuje realizačním firmám (odhaduji jejich marži cca na 50%) a vlastníkům distribučních soustav, kteří odebírají přebytky e.e. prakticky zadarmo.
    Závěr: nevěřte všemu, co je napsáno v “odborných” a v zaplacených článcích, leda, že se za každou cenu potřebujete odlišit od souseda prémiovou značkou automobilu a FV panely na střeše.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.