Snídaně pro děti – 10 tipů na recepty na doma

Zdravá snídaně je pro děti důležitá jak z pohledu zdraví, tak z pohledu vývoje. Máme pro vás několik tipů na snídaně pro děti, které dodají vašim dětem energii na celé dopoledne.

Děti často své svačinky vyhazují do koše nebo je rozdávají kamarádům, vyvážená strava je ale velmi důležitá a svačinka je stejně důležitá jako například snídaně nebo oběd. Zvláště pak děti ve škole potřebují doplnit energii. Dochází vám inspirace? Zde je naše sbírka receptů.

Snídaně pro děti
Zdroj foto: Pressmaster / Shutterstock.com

Zde máte deset tipů na rychlé, a přitom vyvážené a zdravé snídaně pro děti.

Jak připravit snídaně pro děti?

Ještě, než se do přípravy pustíte, zkuste si k sobě zavolat i děti, aby vám pomohly. Možná jim pak budou chutnat snídaně něco více. Je však vždy důležité ohlídat, co děti během dne ve škole jí. Opravdu není dobré dětem mazat chléb s paštikou nebo trvanlivým salámem.

A nezapomeňte ani na to, že děti jí hlavně očima. Co se jim nelíbí vzhledově, to obvykle nechtějí ani jíst. Na snídaně pořiďte pěkný svačinový boxík a zkuste jídlo vždy i barevně oživit. Myslete ale i na to, co dítě jí a co mu chutná. Pokud mu přibalíte něco, co vyloženě odmítá, nemůžete se pak divit, že to nejí. Zkuste najít kompromis. Je opravdu z čeho vybírat.

TIP: Rychlá a zdravá svačina pro děti: 8 receptů

Celozrnné pečivo se sýrem, šunkou a zeleninou

Celozrnná bageta nebo celozrnný chleba mohou tvořit základ chutné a zdravé snídaně pro děti, stačí je namazat máslem nebo taveným sýrem a přidat několik plátků libové šunky. K takové svačince nikdy nezapomeňte přibalit i kousek oblíbené zeleniny. Bagetu lze doplnit o plátky okurky nebo ředkvičky, vhodné je i rajče.

Tuňáková bageta

Pokud vaše dítko neodmítá ryby, což se bohužel dost často stává, připravte mu na snídaně tuňákovou bagetu. Jednu celozrnnou nebo grahamovou bagetu natřete čerstvým smetanovým sýrem a přidejte tuňákovou pomazánku. Opět je jídlo vhodné doplnit o kousek zeleniny, v tomto případě můžete do bagety vložit natrhaný ledový salát.

Tuňáková bageta - Snídaně pro děti
Zdroj foto: gkrphoto / Shutterstock.com

Chleba s vejcem

Něco tak obyčejného jako je chléb s vejcem může dítě jistě ocenit. Zvolte opět raději celozrnný chléb, natřete jej máslem a přidejte na kolečka pokrájená vejce uvařené natvrdo. Ozdobit jej můžete ještě nasekanou pažitkou.

Vajíčková pomazánka s rohlíkem

Že dítě moc vařené vejce nezaujalo? Vyzkoušejte jiné způsoby vaření vajíčka, nebo mu udělejte poctivou domácí vajíčkovou pomazánku z tvarohu. K té se hodí rohlík a samozřejmě i kousek čerstvé zeleninky.

Vaječná omeleta se šunkou

A protože jsou vajíčka zdravá, je tu do třetice další tip na svačinku s vejci. Připravte své ratolesti chutnou vaječnou omeletu s libovou šunkou, přidejte pečivo a zeleninu – a máte fitness raňajky hotové.

Palačinky s marmeládou

Ani sladká snídaně není od věci, pokud doma připravíte čerstvou palačinku, dítěti ji klidně namažte oblíbenou marmeládou a přidejte kousek ovoce, například jablíčko. Téhle svačince jistě neodolá.

Jogurt s ovocem

I jogurt je vhodnou svačinkou, pozor však na to, jaký vybíráte. Ideálně by to měl být bílý jogurt doplněný o čerstvé ovoce. Pokud má dítě rádo sladké jogurty, vyrobte si ho doma. Stačí, když do bílého jogurtu přidáte asi lžičku marmelády dle chuti a rychlá snídaně pro děti je hotová. Je to rozhodně zdravější varianta než kupované ovocné jogurty, ve kterých je příliš mnoho cukru.

Vánočka s máslem a marmeládou

Děti jsou prostě na sladké –ale místo toho, aby měly chuť na čokoládové oplatky nebo se cpaly bonbóny, dejte jim raději zdravější variantu sladké svačinky. Vhodná je i vánočka s máslem a marmeládou nebo medem, zapít to mohou kefírovým mlékem nebo jogurtovým nápojem.

Chutný ovocný salát

Pokud dítě nechce jíst ovoce v celku, můžete mu ho nakrájet a připravit salát. Smíchat můžete kousky jablíček, hroznových kuliček, hrušek nebo mandarinek, přidat můžete i nastrouhanou mrkev. Pokapat salát můžete i medem, aby byl sladší.

Ovesná kaše s javorovým sirupem

Ovesnou kaši připravíte za chvíli, ovesné vločky je možné povařit v mléce i ve vodě. Vychladlou kaši dejte do uzavíratelné misky a pokapejte javorovým sirupem, ozdobit můžete i oříšky nebo ovocem.

Připravit zdravou a zároveň velmi chutnou snídani pro děti není zase tak těžké.


Přečtěte si také

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.