Strom sakura – Jak na pěstování? Oblíbené druhy a péče

Znáte okrasnou třešeň sakura? Jaký má vzhled a jak ji pěstovat? Tato japonská třešeň se hodí do každé zahrady. Pěstování sakury není složité, ale je nutná trpělivost.

Pokud milujete romantický styl, pak se promítne jistě i do vaší zahrady. Vedle romantického zahradního nábytku je nutné myslet taky na správnou volbu rostlin, keřů i stromů a tím může být japonská třešeň sakura.

sakura
Zdroj foto: Mariola Anna S / Shutterstock.com

Charakteristika sakury

Sakura (ozn. také Cherry Blossom) může být v podobě keře nebo stromu, který dosahuje výšky až sedm metrů.

Jak sakura vypadá?

  • Koruna tohoto okrasného stromu je velmi košatá a kmen stromu je zajímavě lesklý a hladký.
  • Asi tři centimetry dlouhé listy mění postupně barvu z hnědočervených do zelených odstínů barvy.
  • Nejzajímavějším prvkem tohoto okrasného stromu jsou však jeho květy.
  1. <strong>Je sakura keř nebo strom?</strong>

    Jedná se o okrasný strom, i když někdy může připomínat keř

  2. Kdy kvete sakura?

    V Japonsku začína strom sakury kvést již začátkem února, avšak u nás můžeme čekat rozkvetlý třešňový strom až kolem májových dnů.

Květenství má podobu krátkých hroznů až se třemi květy. Samotné květy jsou většinou pětičetné, jednotlivé lístky jsou 1,5 centimetrů dlouhé.

Barevné rozpětí se pohybuje od bílé, přes růžové tóny po světle červenou barvu.

Z květů se posléze stává plod s peckou, který je nejdříve červený a zbarví se až do černa.

Právě doba květenství je cílem všech turistů, kteří se vydávají do Japonska, kde je spousta parků s japonskou zahradou právě s kouzelnými stromy.

Druhy sakury

Pokud se rozhodnete pro vysazení japonské sakury i na vaší zahradě, je nutné vybrat správnou odrůdu. Na našem trhu najdete celkem tři druhy, z nichž je každá trochu jiná.

Ozdobná sakura – Kanzan

Sakura ozdobná (lat. Prunus serrulata) Má květy spíš do vázovitého tvaru v červeno–růžové barvě, celý strom dorůstá výšky až 12 metrů. Na úplném začátku jara, ještě před květenstvím, má strom nahnědlou barvu listů, s květy mění barvu do zelené, a na podzim se změní do krásných bronzových tónů.

Převislá sakura – Kiku-shidare

Tohle je odrůda se zajímavě převislou korunou stromu, větve působí kaskádovitým dojmem. Dorůstá do výšky 4 metrů, přičemž samotné květy jsou dlouhé až 3,5 centimetru. Tento okrasný strom se vyznačuje růžovými květy.

Sakura Amanogava

Je většinou vysoká až 15 metrů, tento druh je vhodný do větších zahrad. Její květy jsou světle růžové až bílé, květenství ale není tak plné, jako u předešlých odrůd.

Pěstování sakury

Jestliže se rozhodnete pro sakuru do vaší zahrady, musíte se obrnit velkou trpělivostí.

Svou krásou vám bude dělat radost nejdříve po pěti letech od vysazení.

V té době totiž konečně dostane svůj krásný tvar, kdy převislé větve ve tvaru fontány budou krásnou ozdobou nejen v období květenství.

třešeň sakura
Zdroj foto: shinnji / Shutterstock.com

Pokud však vydržíte těch několik let, sakura vás bude těšit svým nádherným vzhledem od jara až na podzim. Už na začátku jara se totiž objeví první pupeny, které jsou zajímavé svou sytě růžovou barvou. Ty se brzy změní v nadýchaná poupata. Po krásném květenství přijde také zajímavá etapa lesklých bronzových listů.

Kam sakuru umístit?

Tato okrasná třešeň snese i polostín zahrady, díky tomu však nebude úplně rozkvetlá. Nejlépe se jí bude dařit na skutečně světlém a teplém místě, kde ukáže celý svůj půvab a sílu.

Péče o sakuru

Půda by měla být neustále mírně vlhká, nedostatečná vláha může stromu velmi uškodit.

Zapomeňte ale na příliš mohutné zalévání, v takovém případě mohou kořeny stromu uhnít. Správná zemina pro vysazování sakury by měla obsahovat mírnou kyselost a dostatek hnojiva.

Díky sakuře bude váš exteriér velmi zajímavý a krásný. Vypěstujte si japonský strom sakura.

Zdroj: lovethegarden.com, thespruce.com


Další oblíbene stromy a kríky

Japonská vrba

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.