Potpourri: Voňavá miska, která zlepší vaši náladu. Vyrobte si ji vlastnoručně doma

Potpourri někdy též pot-pourri je sušená směs vonných květů a koření, která se umisťuje do speciální nádoby nebo misky – a při přičichnutí dokáže navodit pocit čerstvě rozkvetlé louky, vánočního cukroví, podzimní procházky či posekané trávy. Záleží na tom, jakou směs si vyrobíte.

Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Používá se k dekoraci domova i kanceláří a její historie se datuje již do starověkého Egypta. Nechte se inspirovat a vyrobte si své vlastní potpourri. Je to snadné a bude vás to bavit!

Vyrobte si vlastní vonnou oázu

Přestože se dá potpourri koupit v obchodě, nic vám nebrání v tom, vyrobit si vlastní edici, která bude vonět přesně tak, jak si přejete. A navíc si ji můžete sladit i s barevným tónem celé vaší domácnosti. Potpourri totiž nemá pouze praktickou funkci, ale také dekorační.

Potpourri pro klidné usínání

Pro přípravu potpourri ideálního do vaší ložnice zvolte levanduli. Nyní je období jejího květu, takže není nic jednoduššího než si pár rostlinek pořídit do své domácnosti a nechat si svazek usušit, a následně naaranžovat do misky.

Přeneste se na lesní mýtinu

Milujete vůni jehličí? Žijete ve městě a chybí vám dlouhé toulky lesem, při kterých pociťujete vůni dřeva a jehličí? Přeneste si lesní mýtinu do svého domova. Jak?

  • Až příště vyrazíte do lesa, nasbírejte si šišky i jehličí a nechte je důkladně proschnout.
  • Až budou suché, přidejte k nim několik kapek esenciálního oleje s vůní santalového dřeva.
  • Nechte v uzavřené nádobě alespoň měsíc a pak výslednou směs dekorujte na misku.

Vzpomínka na léto

Chcete si na podzim a během zimních měsíců připomenout léto? Vyrobte si letní potpourri z usušených plátků růže, nakrájených a usušených plátků pomeranče a citronů a přidejte i další vaše oblíbené letní květiny.

Zdroj foto: mayura benjarattanapakee / Shutterstock.com

Vůně dálek

Milujete vůni Orientu a dálných krajů a vždy vás lákalo navštívit orientální místa, navštívit místní trhy a vnímat všechny ty vůně, které jsou pro tato místa typická? Navoďte si vůní dálek doma s pomocí orientálního potpourri.

  • K jeho výrobě budete potřebovat esenciální vonné oleje s vůní kardamomu, badyánu, koriandru a vanilky.
  • Několik kapek těchto olejů přidejte do směsi sušených exotických květů a sušené skořice a badyánu.
  • V uzavřené láhvi tuto směs nechte 30 dní odležet a poté ji vystavte do připravených misek a vychutnávejte si omamnou vůni.

Doufáme, že jste si z našich nápadů nějaký vybrali nebo jsme vás alespoň inspirovali k nějakému vlastnímu receptu. Během letních měsíců je ideální čas na sběr surovin a výrobu. Tak už na nic nečekejte a vrhněte se do tvoření. A ještě jeden tip na závěr: vlastnoručně vyrobené potpourri na míru je skvělý vánoční dárek. Štědrý den je sice až za několik měsíců, ale pokud tuto voňavou ozdobu vyrobíte již nyní, ušetříte si předvánoční shon.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.