Parní mop můžete použít i na plovoucí podlahu aneb nebaví vás klasický úklid s hadrem a smetákem?

Patříte do skupiny lidí, kteří vytírají podlahu stále s hadrem a smetákem? Co takhle si práci ulehčit, a hlavně vyčistit pořámdně podlahu? Od toho je tu parní mop!

Zdroj foto: Robert Kneschke / Shutterstock.com
Zdroj foto: Robert Kneschke / Shutterstock.com

Věděli jste, že klasické vytírání vás nezbaví veškeré špíny a bakterií, které se na podlaze nachází? Pokud chcete, aby vytírání bylo efektivnější, zkuste právě parní mop, který vám zajistí lehčí a pečlivější úklid. Tenhle spotřebič je spojení klasického mopu s parním zařízením.

Výhody parního mopu

Pokud stále uvažujete, zda si jej pořídit, nebo ne, přečtěte si výhody parního mopu:

  • Zajistí vám dokonale vytřenou podlahu.
  • Pomocí páry se zbaví mikrobů a nečistot, které se na podlaze nachází.
  • Nepotřebujete žádné čisticí prostředky, pára se o vše postará.
  • Můžete použít různé nástavce podle vašich potřeb.
  • Manipulace s mopem je jednodušší a nemusíte pořád namáčet hadr do vody.
  • Díky nádrži na vodu můžete kýbl odložit bokem.
  • Práce s mopem vám zabere méně času.
  • Je ekologičtější, jelikož nepoužíváte žádné čističe.
  • Je finančně levnější – sice budete ze začátku investovat, ale pokud byste si vše propočítali, vyjde vás tahle varianta levněji.
  • Můžete čistit velké množství materiálu od podlah, dlažeb, skel, tak i čalouněný nábytek, matrace či okrasné mramory.
Zdroj foto: Velimir Zeland / Shutterstock.com
Zdroj foto: Velimir Zeland / Shutterstock.com

Jak vybírat parní mop

Na internetu je velké množství mopů, ale jak vybrat ten správný. Spousta stránek vám nabízí srovnání jednotlivých produktů a také vám ukazují tu nejvýhodnější cenu. Na co se ale především zaměřit při výběru vašeho ideálního a zároveň úsporného parního mopu? Tady máte pár rad na co se při výběru zaměřit:

1.      Objem nádrže na vodu

Čím větší má parní mop nádrž, tím déle vám vydrží. Proto vybírejte parní mop s co největším objemem nádrže, abyste nemuseli pořád dopouštět vodu. Nejlepší je, pokud vám parní mop vydrží v provozu alespoň 15 až 30 minut. Některé mohou vydržet i déle.

2.      Hmotnost

Důležité je, aby váš mop byl dostatečně jednoduchý na ovládání a také aby byl co nejlehčí, protože nikdo z nás nechce tahat po schodech nebo místnostech nic těžkého. Pro obsluhu přístroje je vhodné, aby měl váhu 6–7 kg, pro lepší ovládání a rovnoměrné vytírání plochy. Protože pokud by se vám mop dobře neovládal, mohlo by dojít k situaci, že by někde zůstalo více vody, a to není vhodné pro vaše podlahy.

3.      Délka napájecího kabelu

Při vybírání mopu nezapomeňte ani na délku kabelu. Nikdo nechce neustále předělávat kabel z jedné zásuvky do druhé, proto myslete i na tohle. Vybírejte parní moby s alespoň kabelem dlouhým 7 až 8 metrů.

4.      Příslušenství a funkce

Každý mop nabízí jiné funkce, proto je důležité vědět co všechno chcete, aby váš mop uměl a k čemu jej chcete používat. Můžete mít například indikátor na regulaci výhřevu a připravenosti mopu na vytírání. Také můžete mít funkce jako:

  • automatické vypnutí,
  • ukazatel obsahu vody,
  • nastavení úrovně páry dle podlahy,
  • nástavce na čištění a spoustu dalších funkcí ze kterých si můžete vybírat.

5.      Výhodná cena mopu

Ceny parních mopů jsou sice vyšší, ale i přesto se jedná o výhodnou investici, jelikož vám usnadní spoustu práce, ušetří čas a také je ekologičtější než jiné klasické mopy. Proto si před výběrem stanovte částku, kterou jste schopni investovat.

  1. Najdete spoustu modelů, které se vejdou do částky 1400,- Kč. Tyto mopy nebudou mít mnoho funkcí, nástavců a také budou mít menší obsah na vodu a délku kabelu. Pokud ho chcete používat jen občas, tak je tohle pro vás ideální volba.
  • Dále naleznete parní mopy pohybující se od 1400 do 3500,- Kč, které jsou zlatou střední cestou – a touhle volbou neuděláte určitě chybu. Mopy budou mít více funkcí a určitě budou splňovat vaše požadavky.
  • Pokud chcete investovat do produktu více peněz, zvolte variantu poslední, a ta je cenově nad 3500,- Kč. Záleží už jenom na vás, kolik si můžete dovolit investovat.

5 nejdoporučovanějších parních mopů

  1. Polti Vaporetto SV450 Double
  2. Leifheit 11913
  3. Vileda 146574 Steam mop
  4. Concept CP 2000
  5. Kärcher SC 1 Premium EasyFix

Jsou parní mopy vhodné na všechny druhy podlah?

Pokud si budete vybírat parní mop, je na místě se zeptat na prodejně, jestli je vhodný na druh vaší podlahy. Pokud nakupujete přes internet, nebojte se zeptat na infolince.

  • Horká pára může totiž ze dřevěné podlahy odstranit vosk a olej, který na ni byl nanesený.
  • Parní mop můžete použít i na parketovou či plovoucí podlahu. Dávejte si ale veliký pozor na podlahy, které jsou lepené, jako například vinyl nebo PVC.
  • Pára se může dostat do spár a ve velkém množství narušit lepidlo, jímž je podlaha přilepena. Podlaha se vám může začít odlupovat anebo se začne nadzvedávat a kroutit.

U plovoucích podlah, především těch starších, si dávejte pozor na spáry a rohy. Důležité je, aby vytírání bylo rovnoměrné a nezůstávalo na podlaze velké množství vody. Proto si vždy zjistěte, zda je parní mop vhodný na váš typ podlahy a při jeho používaní dbejte na to, aby na podlaze nezůstával velký nános vody.

Zdroj: testino.cz

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.