Pampas (pampová tráva): Jak ji vypěstovat na zahradě?

Pokud přemýšlíte, čím můžete svou zahradu odlišit od těch ostatních, určitě zvolte pampas neboli pampovou trávu. Jak si jednoduše vypěstovat pampas doma na zahradě?

pampas
Zdroj foto: KaryB / Shutterstock.com

Rostlina pampas (lat. Cortaderia selloana), neboli Kortaderie dvoudomá dorůstá do úchvatné výšky, jednoduše se rozrůstá a její květenství je nepřehlédnutelné. Pampová tráva není ani příliš náročná na pěstování, daří se jí v našich podmínkách dobře, jen je nutné ji řádně zazimovat.

Přečtěte si také jak na okrasné trávy.

Více o pampas trávě

Pampas je skutečně nepřehlédnutelná, potřebuje na zahradě dostatek místa, protože se rychle rozrůstá. Jde o trvalku, která se nazývá též kortadérie. Existuje jich na pětadvacet druhů, u nás se však pěstují jen tři.

  • Volně pampas roste v přírodě v jihoamerických pampách, a odtud je přenesen i její název.
  • Pampas se daří nejvíce na slunném stanovišti, snese i polostín, nemá ráda vlhko.
  • Naopak je vhodné sadit ji do suché zeminy, která by měla být bohatá na organické látky.
  • Jelikož pampová tráva opravdu skvěle snáší sucho, můžete si ji zasadit i do písku či jílu.

Pampovou trávu nikdo nepřehlédne, hodí se doprostřed rozlehlých a prostorných zahrad, stejně tak může lemovat břeh zahradního jezírka nebo bude skvěle sekundovat okrasným jehličnanům.

Barvy pampas

Než se pustíte do pěstování, můžete si vybrat barvu květu své pampové trávy. Jak již bylo řečeno, u nás se pěstují tři druhy.

  1. Pampová tráva rosea má úchvatné růžové květy, které se na sluníčku lesknou a připomínají na první pohled ptačí peří. Růžová tráva navíc skutečně zaujme, tento druh se dorůstá do výšky až dva a půl metru.
  2. Druhým druhem je pampas Gold Band, tento druh má květenství krémově bílé a obvykle se dorůstá do výšky jednoho a půl metru.
  3. Posledním je druh Pumila, ten je nejmenší ze všech tří a dorůstá do výšky jen jednoho metru. Květenství má bílé až lehce nažloutlé, a jde o druh, který se hodí především do menších zahrad.

Péče o pampas

Pampová tráva se vysazuje na jaře, můžete si pořídit semínka i vzrostlé trsy sazenic. Důležité je zajistit rostlině dostatek místa, aby se mohla rozrůstat. Když se ale pampová tráva nesadí do přemokřené půdy, potřebuje sucho a slunce. Během léta se pak rostliny pravidelně zalévají, mohou se i přihnojovat. Jakmile přijde podzim, už ale rostliny nezalévejte. Právě během září začínají květy postupně rozkvétat.

Zazimování pampové trávy

Nejvíce práce budete mít s pampovou trávou před zimou. Musí se totiž řádně zazimovat, jinak toto období nepřežije. Pampas může lehce vymrznout, a proto je nutné chránit rostlinu před zimou a vlhkostí. Trsy je nutné svázat a kořeny se musí obložit propustným materiálem, může to být chvojí nebo například netkaná textilie.

Jakmile přijde jaro, suché stvoly se odříznou a v dubnu se začíná pampová tráva dělit tak, že se trsy od sebe rozdělí a rozsadí. A i další rok si budete moci užívat tuto jedinečnou krásu.

Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, magazinzahrada.cz


Tipy na další rostliny

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.