Oskeruše: Pěstování, vzhled, sklízení plodů a využití

Jeřáb oskeruše je listnatý ovocný strom, který může dorůstat až třiceti metrů. Většinou však dosahuje spíše výšky kolem patnácti metrů. U nás už se s touto rostlinou příliš nesetkáme, vyskytuje se hlavně na jižní Moravě. Pěstování oskeruše však přináší mnoho výhod.

Oskeruše
Zdroj foto: Bildagentur Zoonar GmbH / Shutterstock.com

Jak na pěstování oskeruše

Vzhledem ke svému původu se oskeruše řadí spíše mezi teplomilné rostliny, ovšem našim podmínkám se přizpůsobila, takže bez problému přečká i velmi mrazivé teploty.

  • Nejlepší podmínky pro růst získá v půdě s neutrálním pH, případně o něco vyšším do hodnoty 8.
  • Půda by navíc měla být hluboká a bohatá na živiny.

Jestliže se rozhodnete pro pěstování oskeruše a vysadíte strom na zahradě, myslete na to, aby měl v budoucnu kolem sebe dostatek místa. Ideální je alespoň deset metrů na každou stranu. Během prvních let je navíc nezbytná pravidelná a dostatečná zálivka. Tento ovocný strom je samozřejmě možné vypěstovat i ze semene, ovšem jeho růst je značně pomalý. Proto je oblíbenějším řešením zasadit již předpěstovanou sazenici.

Sklízení plodů oskeruše

Podle jednotlivých druhů oskeruše se mohou lišit i plody. Jejich tvar se může podobat hrušce, či naopak být spíše kulovitý. I svou barvou se plody podobají hruškám, ovšem jejich povrch může být pokrytý nahnědlými tečkami, které jsou zcela přirozené. V jedné sklizni ze vzrostlého stromu můžete získat stovky kilogramů ovoce, za ideálních podmínek může sklizeň přesáhnout i pět set kilogramů.

Ovšem je třeba počítat s tím, že strom začíná plodit až po několika letech, většinou během osmého až dvanáctého roku. Oskeruše je také zajímavá svou střídavou plodností, s plody tedy nelze počítat každý rok. K jejich dozrávání dochází v období od září do konce října.

plody oskeruše
Zdroj foto: F.Neidl / Shutterstock.com

Využití oskeruše

Plody jsou na první pohled šťavnaté a lákavé, jenže přímé konzumaci je lepší se vyhnout. Obsahují totiž velké množství tříslovin, kvůli kterým je chuť výrazně trpká. Proto bývají plody využívány spíše pro výrobu kompotů a marmelád nebo k usušení.

Případně můžete usušené oskeruše využívat také jako koření podobné skořici, pokud je namelete. Z plodů tohoto stromu lze však vyrábět také ceněný destilát, či případně likér a víno.

strom oskeruše
Zdroj foto: LFRabanedo / Shutterstock.com

Léčivé účinky oskeruše

Plody oskeruše se navíc mohou pyšnit také různými léčivými účinky na lidský organismus. Ceněny jsou především při léčbě střevních a žaludečních potíží.

  • Syrové čerstvé plody mají projímavé účinky, po usušení jsou však využívány pro opačné účinky.
  • Oskerušovice, tedy pálenka získávaná z těchto plodů, je s oblibou využívána také jako lék proti nachlazení.
  • Jestliže k ní totiž přidáte med a bylinky, vznikne skvělá kombinace, která vás zbaví nepříjemné rýmy, ale také horečky.
  • Kromě toho díky obsaženým látkám jsou plody oskeruše účinné také v boji proti revmatickým potížím.

Jeřáb oskeruše je krásný strom, který po několika letech nabízí bohatou úrodu. Pěstování není vůbec složité, odměnou vám budou skvělé plody, jež můžete využít k různým účelům. Kromě toho je oblíbené také dřevo tohoto stromu pro truhlářství a řezbářství.


Další oblíbené ovoce

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.