Omítky v interiérech i exteriérech: Druhy, rozdělení a jejich charakteristika. Vyznejte se v nich

Plánujete velkou přestavbu nebo jste se v ní již ocitli a právě zvažujete, jaké typy omítek zvolíte pro exteriér i interiér vašeho domova? Poradíme vám, jaké vybrat omítky, jejich rozdělení a také jejich charakteristiku.

Omítka. Zdroj foto: Somchai_Stock / Shutterstock.com

Exteriérové typy omítek

Když si vybíráte omítky na dům, máte na ně několik základních požadavků. Chcete, aby byly:

  • odolné,
  • téměř bez údržby,
  • nápomocné při udržování teploty vně i uvnitř domu,
  • výhodné a pomáhaly vám snížit náklady na topení,
  • krásné na pohled.

Minerální omítky

Jednou z variant je minerální omítka. Je založena na bázi cementu a má dlouhou životnost. Nejčastěji se používá na novostavby a při rekonstrukcích budov, neboť ji lze jednoduše napojovat.

Akrylátové omítky

Typy omítek založené na bázi pryskyřice se jmenují akrylátové. Jsou voděodolné, tvrdé a jsou nejoblíbenějším typem omítek mezi lidmi. Mezi jejich nevýhody ale patří to, že jsou méně odolné vůči prachu a špinění.

Silikátové omítky

Omítka, která je odolná vůči mechům a plísním, se nazývá silikátová. Je založena na bázi draselného vodního skla, které z ní dělá skvělou variantu při zateplování. Nevýhodami ovšem jsou malá volba barevných odstínů, špatná odolnost vůči vodě a případné šmouhy a barevné přechody při špatném nanesení.

Silikonové omítky

Pokud byste si přáli skloubit vlastnosti akrylátových a silikátových omítek, zvolte si omítku silikonovou. Má nízkou špinivost, je voděodolná, prachu odolná a velice pružná. Na druhou stranu, za všechny tyto vlastnosti si pořádně připlatíte.

Interiérové typy omítek

A jaké vlastnosti chcete, aby splňovala interiérová omítka? Nejčastěji chceme, aby byly odolné a trvanlivé. A rovněž si potrpíme na to, aby byly na pohled dokonalé. Z jakých druhů omítek tedy můžete vybírat?

Interiérové omítky můžeme dělit podle počtu nátěrů (jednovrstvé, dvouvrstvé, vícevrstvé a stříkané) nebo podle toho, jaké závěrečné úpravy použijete (hladké, škrábané, ozdobné, leštěné, jemné a spousty dalších). Dále také podle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. A právě na tuto poslední kategorii se zaměříme.

Interiérová omítka. Zdroj foto: Matej Kastelic / Shutterstock.com

Sádrové omítky

Nejoblíbenějším typem omítek do interiéru jsou sádrové omítky. Mezi jejich klady patří to, že jsou hladké a velmi reprezentativní. Rovněž pohlcují vlhkost a v místnosti vytváří sušší vzduch, což nemusí vyhovovat všem. Rozhodně si je ale nepořizujte, pokud jste kuřáci a cigarety neodložíte ani v domácnosti. Mezi nevýhodu sádrových omítek totiž patří to, že pohlcují cigaretový kouř a mohou časem zešedivět. Nejsou odolné vůči mechanickému poškození, ale na druhou stranu jsou snadno opravitelné.

Vápenocementové omítky

Do kuchyní a koupelen jsou nejvhodnější vápenocementové omítky, protože jsou velice odolné vůči mechanickému poškození a skvěle se hodí do místnosti s vyšší vzdušnou vlhkostí. Využívají se také v situacích, kdy je nutné srovnat případné nerovnosti ve zdivu.

Hliněné omítky

Tradiční a přírodní variantou je hliněná. Skládá se z kombinace písků a jílů. Hodí se v případě, že chcete provádět i speciální úpravu, neboť se na ní báječně vytváří nejrůznější vzory. Navíc je i trvanlivá a dostupná v hned v několika barevných variantách od bílé po červenou.

Podle čeho vybrat omítku

Při vybírání omítek se můžete rozhodovat buď podle toho, jaké mají jednotlivé typy omítek vlastnosti nebo i podle toho, na jaký podklad je budete nanášet. Na cihly se například nejvíce hodí vápenocementové nebo sádrové omítky, na beton ideálně ty vícevrstvé a na vápenopískové cihly můžete nanést víceméně cokoliv.

Pokud jsi stále nejste jistí tím, jakou omítku zvolit, nebojte se přizvat si na pomoc odborníka.

Zdroj: homebydleni.cz, ireceptar.cz, veselebydleni.cz

 

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.