Proč a jak odvápnit kávovar? Zlepší chuť kávy

Jste tak velkými milovníky kávy, že jste si kávovar pořídili i domů? To je pochopitelné. Šálku silné voňavé čerstvě připravené kávy se nic nevyrovná. Ale její chuť může ovlivnit přítomnost usazenin v systému. Zvlášť tam, kde v důsledku tvrdé vody hrozí usazování vodního kamene.

Usazeniny nejen, že ovlivní výslednou chuť kávy, mají také vliv na množství spotřebované energie. Protože se nečistoty obvykle usazují na spirále topného tělesa, je potřeba energie na ohřátí vody vyšší, než když je spirála čistá. 

Jak odvápnit kávovar

Protože se v kávovaru setkáte se zásaditými usazeninami, je zcela logické, že k odvápnění je vhodné použít prostředek kyselý, tedy ocet nebo kyselinu citronovou. Můžete také koupit speciální odvápňovací tablety, ale ty jsou poměrně drahé.

Postup odvápnění kávovaru

Většina kávovarů má v návodu k použití popsán i postup odvápnění. Proto předtím, než se pustíte do akce, podrobně si ho přečtěte. Novější kávovary mají dokonce přímo program na odvápňování kávovaru. Jestliže máte doma starší typ a návod k němu už není, postupujte podle následujících kroků:

  1. Připravte si roztok na odvápnění a nalijte ho do zásobníku na vodu.
  2. Kávovar zapněte a nechte asi polovinu roztoku odtéct.
  3. Nyní kávovar vypněte a nechte roztok asi půl hodiny působit.
  4. Kávovar znovu zapněte a nechte zbytek odvápňovacího roztoku vytéct.
  5. Nádobku naplňte čistou vodou a opět kávovar zapněte, aby voda zbavila systém zbytků roztoku s rozpuštěnými usazeninami.
Zdroj foto: ShalenaOlena / Shutterstock.com
Zdroj foto: ShalenaOlena / Shutterstock.com

Jak často kávovar odvápňovat

Jestliže máte nový přístroj, jste opět ve výhodě – kávovar vás sám upozorní, kdy potřebuje odvápnit. Oznámí vám to ikona nebo nápis na displeji. U starších modelů si to musíte hlídat sami. Obecně platí, že čím tvrdší vodu doma máte a čím frekventovanější u vás kávovar je, tím častěji ho musíte odvápňovat. Doba do příštího odvápnění by ale neměla přesáhnout 3 měsíce.

Jak správně vybrat kávovar? Záleží na vašem oblíbeném druhu kávy

Zdroj: expert.cz

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.