Kde hledat nejlevnější letenky? Cestujte za minimální náklady

Milujete cestování a neumíte si představit život bez poznávání nových zemí a koutů světa? Určitě víte, že některé cesty se mohou výrazně prodražit. A to hlavně kvůli ceně letenky.

Letenky. Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com
Letenky. Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

To však neplatí, když víte, jak se na cestu připravit a jak snížit veškeré náklady. Poznávání dalekých zemí není jen pro bohaté, stačí věnovat hledání levných letenek více času.

Jak hledat levné letenky?

Snažíte se je najít a stále se vám to nedaří? Pokud máte jasně stanovený termín odletu a cíl vaší cesty, může být hledání levných letenek dost náročné, ne však nemožné. Jen se připravte na to, že budete hledat o něco delší dobu. Obecně už léta platí, že se levné nebo akční letenky špatně shánějí na období svátků nebo těch nejoblíbenějších termínů během dovolených.

Ceny v těch nejžádanějších termínech se totiž mohou pohybovat i dvakrát výš, než kdybyste je rezervovali na méně oblíbený termín.

Ceny letenek o svátcích a dovolených

S letními prázdninami ve škole začíná i dovolenková sezóna – a zvyšování cen u leteckých společností. Pokud tedy plánujete cestu v tomto oblíbeném období a chcete si užít teplo u moře, snažte se vyrazit ještě před začátkem července. Na svátky vánoční je výhodné letět ještě před 17. prosincem, s tímto dnem se totiž začínají ceny zvyšovat až do konce roku.

Pozor na zdánlivě levné letenky

Často se na internetu a u aerolinií objevují extrémně levné letenky, se kterými se vám však nebude cestovat dobře. Většinou jde totiž o letenky, kde není započítaná cena za cestovní zavazadlo. Bez kufru si dovolenou jen těžko užijete a pokud ho přece jen budete chtít, budete si muset dost připlatit. Taková cena se může dostat dokonce až na dvojnásobek. Jestliže vám ale stačí na komfortní cestování skutečně málo věcí, které se vejdou jen do příručního zavazadla na palubu, pak skutečně dost ušetříte.

Letenky. Zdroj foto: Roman Samborskyi / Shutterstock.com
Letenky. Zdroj foto: Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Letenky po Evropě levně

Vůbec nejlevnější letenky seženete do evropských měst a destinací jako jsou Barcelona, Amsterdam nebo Řím. Menší nebo druhotná letiště se vám vyplatí pouze v případě, že je berete jako přestupní stanici na další místo, jinak můžete klidně vybírat ta letiště v hlavních městech a užívat si poznávání metropolí.

  • Nejlepší variantou pro hledání nejlevnějších letenek je hledání rovnou na stránkách konkrétních aerolinek. Levné lety nabízí zejména lowcostové aerolinky. Levné letenky naleznete například ve společnostech Ryanair nebo Wizzair.
  • Přes cestovní kanceláře nebo zprostředkovatele seženete také levné letenky, už na nich však bude i provize.
  • Tu můžete ušetřit, když budete kupovat letenku přímo u společnosti.

Nejlevnější letenky seženete uprostřed týdne, toto pravidlo platí už řádku let. Nejdražší jsou naopak v pátek, o víkendu nebo v pondělí. Naplánujte si proto cestu se začátkem v úterý nebo ve středu.

Plánujte cestu s předstihem

Začínáte plánovat další cestu za dobrodružstvím? Zjistěte si nejdříve, které aerolinky létají do vaší cílové destinace a začněte sledovat ceny letenek. Pro evropské lety je dobré kupovat letenky s předstihem, nejvíce se vám to vyplatí měsíc až dva měsíce před odletem a ne kupovat last minute letenky.

Mimo Evropu je dobré sehnat letenku dokonce až tři měsíce předem, například letenky na Kanárské ostrovy, Maledivy či Zanzibar. V těchto případech jsou nejlevnější. Naopak u těch, které sháníte na poslední chvíli, je pravděpodobná vysoká cena.

Srovnávače letenek se vyplatí

Na internetu již v dnešní době najdete praktické srovnávače cen a vyhledávače levných letenek. Zkuste si takové srovnávače najít a zadat do nich váš termín odletu i destinaci. Porovnáním cen u všech aerolinek dostanete dobrý přehled o tom, jak nákladná vaše cesta bude. Mezi nejznámější vyhledávače letenek patří Kiwi, Pelikan nebo i Honzovy letenky.

Při hledání těchto webových stránek zkuste hledat nízkonákladové lety a kombinujte dopravce, jedině tak se dostanete na skutečně nejnižší cenu. Nezapomeňte si před nákupem letenky vymazat z vašeho webového prohlížeče cookies, některé společnosti umí uměle zvyšovat ceny podle toho, na které destinace se díváte.

A kam poletíte příště? Doporučujeme vám letenky na Madeiru, Paříž či Mallorcu, kde naleznete nové místa a inspiraci.

Zdroj: nomadicmatt.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.