Lak na autě: Jak opravit drobná poškození?

Někdy se může stát, že při parkování přehlédnete plot, dveře, větev nebo se zkrátka nevejdete do podzemní garáže. Poškrábaný lak na autě ale nemusí vzniknout pouze vaší vinou.

Zdroj foto: PixieMe / Shutterstock.com

Někdy k tomu přispějí vandalové nebo děti, které si hrají nedaleko vašeho zaparkovaného auta. Pokud dojde jen k malému poškození, které je přehlédnutelné, můžete se do opravy laku na autě pustit sami. Přinášíme vám několik tipů a triků, díky kterým se vaše garáž může přeměnit v malou autodílnu. Možná vás překvapí, jakými všemi způsoby a hlavně prostředky, lze poškozený lak na autě opravit.

S pomocí bělicí zubní pasty k lesklému vozu

Používáte bělicí zubní pastu pouze na zuby? Velká chyba! Zubní pasta má totiž všestranné použití nejenom v koupelně, ale také ve vaší domácnosti, a dokonce s její pomocí dokážete zamaskovat i drobné škrábance na vašem autě. Jediné, co stačí, je omýt místo na autě, na kterém se škrábanec nachází a na jemný ručník nanést malé množství zubní pasty. Nejlépe funguje ta bělicí.

  1. S pomocí ručníku pastu naneste po celé ploše poškrábání.
  2. Přebytečnou pastu omyjte obyčejnou vodou. A máte hotovo.

Metoda se zubní pastou skvěle funguje na drobné škrábance. Ovšem při aplikaci buďte opatrní! Nešetrným nanášením a nadměrným drhnutím si můžete vůz ještě více poškrábat.

Odstraňte známky po setkání s jiným vozem

Došlo u vašeho vozu k setkání s jiným autem a na vašem autě vám na památku zůstala barva laku druhého auta? I tyto situace se dají vyřešit svépomocí. K opravě budete potřebovat oblíbený sprej označený WD-40. Ten má, podobně jako zubní pasta, všestranné použití v domácnosti, proto je pravděpodobné, že ho najdete ve svém arzenálu.

Než se pustíte do opravy poznamenaného místa, je nutné provést odmaštění. K tomu postačí voda a saponát na nádobí. Jakmile bude místo připravené, naneste na něj slabou vrstvu spreje WD-40 a s pomocí houbičky, která má na sobě brusnou vrstvu, opatrně odstraňujte lak druhého vozu.

Zdroj foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Lak na nehty a jeho použití na auto

I další pomůcku, kterou vám doporučíme, najdete pravděpodobně ve své domácnosti. Jedná se o obyčejný lak na nehty. Jelikož je na trhu k dostání opravdu spousta barev, bude snadné najít mezi nimi tu, která se nejvíce podobá barvě vašeho vozu. Před aplikací laku je nutné místo důkladně omýt.

Než si zapálíte svíčku použijte ji na lak na autě

Potřebujete nutně zamaskovat nějaký nedostatek na svém vozu? Dočasným řešením může být vosk na auto. A to ne nějaký speciální, ale ten, který se používá na výrobu svíček. Skvěle vám poslouží i obyčejná čajová svíčka. Místo, ze kterého potřebujete vyzmizíkovat škrábanec, opět pečlivě omyjte a následně na něj naneste vosk.

Znáte barvu svého vozu? Přelakujte si ho!

A na závěr vám přinášíme tip pro zručné a odvážné. Víte, jak se jmenuje barevný odstín, který má váš automobil? A věříte si natolik, že jste odhodlaní pustit se do přelakování svého auta? Potom není nic jednoduššího než zakoupení takového laku na automobily, který odpovídá barvě vašeho vozu a pustit se do práce.

Místo, kde se škrábanec nachází, je ale nutné nejprve zbrousit brusným papírem a zarovnat. Následně nanášejte lak, co odpovídá barvě vašeho auta, a to hned v několik vrstvách. Jelikož se jedná o poměrně náročný úkol, podívejte se před samotným úkonem na nějaká videa s návody.

Přestože profesionálové si za přelakování vozu účtují tisíce, mějte na paměti, že pokud nejste manuálně zruční nebo si na odstraňování drobných poškození laku nevěříte, je lepší svěřit se do péče odborníků. Někdy se totiž může stát, že nešetrným odstraňováním drobných škrábanců docílíte větší škody než užitku

Zdroj: theautowarehouse.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.