Kváskový chléb – Připravte si voňavý a křupavý chlebík

Kváskový chléb je tradicí v našich domovech. Příprava je jednoduchá, stačí jen přesný postup. Chuť a vůně domácího chleba se žádnému jinému nevyrovnají. Tak ho pojďte vyzkoušet.

Znáte tradiční vánoční kváskový chléb? V některých rodinách je jeho příprava v předvánočním čase samozřejmostí. Pokud ještě nemáte svůj vlastní postup, započněte novou tradici.

kváskový chléb recept
Zdroj foto: Bukhta Yurii / Shutterstock.com

Letošní Vánoce si kromě tradičního vánočního cukroví zpestřete také vlastním domácím kváskovým chlebem.

Kváskový chléb patří k Vánocům

V České republice patří mezi vánoční tradice pečení cukroví, zdobení stromečku, stavění jesliček a samozřejmě vrcholem vánočních příprav je štědrovečerní večeře, po níž následuje tradiční předávání a dostávání dárků. Zatímco české tradice velí, že na vánočním stole nesmí chybět kapr a bramborový salát, v některých zemích je součástí sváteční tabule také chléb.

Například v Itálii patří na štědrovečerní stůl také panettone. Sladký chléb, který obsahuje také kousky kandovaného pomeranče, citronovou kůru a rozinky. Panettone se vyskytuje na vánočních stolech také v jihoamerických zemích.

Kváskový chléb v české historii

V minulosti byl pecen chleba na stole také součástí českých vánočních tradic. Jeho přítomnost na slavnostní tabuli symbolizovala, že v následujícím roce bude mít celá rodina dostatek jídla. Ale chléb nebyl pouze symbolem dostatku, během oslav slunovratu symbolizoval také slunce.

Recept na kváskový chléb

Obtížnost:IntermediateČas přípravy:1 hodina Čas vaření: 45 minutCelkový čas:1 hodina 45 minutPorce:1 porce

Výhodou domácího pečeného chleba je to, že se sami můžete rozhodnout, čím ho ozvláštníte. Do těsta můžete přimíchat rozinky, skořici, slunečnicová semínka, kandované ovoce a další suroviny.

Ingredience

Postup přípravy

    Příprava těsta

  1. Začněte tím, že si předem připravený žitný kvásek vyndáte z lednice a necháte ho ohřát na pokojovou teplotu.
  2. Jakmile se zahřeje, přidejte do něj ještě 50 gramů mouky a 50 ml vlažné vody, zamíchejte a pod potravinovou fólií nechte několik hodin pracovat.
  3. Ideální je s přípravou domácího chleba začít ráno, před odchodem do práce do kvásku zamíchat mouku a vodu, a přes den nechat těsto pracovat.
  4. Jakmile bude těsto připravené, do mísy si prosejte 600 gramů mouky, přidejte špetku soli, celý kvásek a vodu.
  5. Těsto následně důkladně promíchejte nebo vložte do kuchyňského robota. Až bude vláčné, vytvarujte z něj bochník, který přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte přes noc odležet v míse a nabrat na objemu.
  6. Jak upéct kváskový chleba?

  7. Ráno těsto vyjměte z mísy, na pomoučněném vále ho několikrát přeložte a opět z něj vytvarujte bochník.
  8. Pokud chcete chléb něčím ozvláštnit, přidejte k němu vámi zvolené suroviny v tomto kroku. Do těsta přidat semínka, oříšky, kandované ovoce či rozinky.
  9. Bochník následně opatrně přemístěte do zapékací mísy vystlané pečícím papírem a nechte pod utěrkou opět kynout.
  10. Těstu dopřejte alespoň dvě hodiny na vykynutí, potom zapékací mísu s bochníkem vložte do trouby vyhřáté na 230 °C.
  11. Po půlhodině pečení povrch chleba potřete vlažnou vodou. Díky tomu se na povrchu vytvoří křupavá kůrka.
  12. Po potření pečte chléb ještě další čtvrthodinu. Poté ho vyndejte z trouby na mřížku, opět ho potřete vlažnou vodou, zakryjte utěrkou a nechte vychladnout.

Ačkoliv příprava kváskového chleba není nijak náročná, zabere vám celý postup dva dny. Pokud si chcete letošní vánoční tabuli ozvláštnit a přidat k ní žitný kváskový chléb, vyzkoušejte si jej před Vánocemi několikrát upéct. Díky tomu vychytáte všechny mouchy a vyzkoušíte všechny přísady, co chuť chleba ozvláštní a objevíte tu pravou, která se bude skvěle hodit na váš vánoční stůl.

Spoustu úspěchů s pečením a nebojte se zkoušet netradiční kombinace a chutě.

Vyzkoušejte i jiný recept! Recept na domácí kváskový chléb snadno a rychle

Zdroj: allrecipes.com


Vyzkoušejte další recepty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.