Jak nakrájet koláč (dort) rovně a úhladně? Přinášíme vám skvělé tipy

Jak nakrájet koláč krásně a rovně, abyste se nemuseli před rodinou i návštěvou stydět? Postačí vám rovný nůž a tipy, které vám ke krájení koláče přinášíme. Myslete i na servírování.

jak nakrájet dort
Zdroj foto: Svetlana Shashkina / Shutterstock.com

Milujete pečení a vaše rodina přímo zbožňuje každý váš dezert? Pak určitě víte, že pokud pečete dort, koláč nebo jiný moučník, nezáleží jen na samotném postupu přípravy, ale také na servírování. Přečtěte si ty nejlepší tipy na krájení a servírování dezertů, aby koláč nejen dobře chutnal, ale také vypadal.

Jak nakrájet koláč dokonale

Ať už připravujete oblíbený koláč, cheesecake, narozeninový dort nebo bábovku, po upečení dezertu přichází ještě další důležitá část pro dosažení perfektního výsledku. Tou poslední důležitou částí je totiž samotné servírování. U některých moučníků je totiž velmi těžké samotné nakrájení na menší kousky, zvlášť pak u těch s křehkým těstem. Špatně se vám bude krájet také dezert s čokoládovou polevou, která může při krájení popraskat nebo se drobit. Abyste se vyhnuli těmto problémům, je třeba si osvojit pár kroků jak nakrájet koláč správně.

Tip 1: Dokonale ostrý nůž

I když se zdá, že na měkké korpusy nepotřebujete ostré nože, opak je pravdou. Abyste dobře a bez chyby nakrojili dort nebo koláč, je třeba mít nůž, který se hodí na tento typ krájení. Nůž by měl být pevný, dlouhý a tenký, především však potřebujete mít dokonale nabroušené ostří. Poradíme vám jednoduchý způsob jak nabrousit nůž. Nekrájejte koláč nebo dort v případě, že ještě není dostatečně ztuhlý nebo vychladnutý.

Tip 2: Mokrý nůž

Ptáte se jestli existuje čokoládová poleva, která lze krájet snadno a jednoduše? Ano existuje, avšak mnohem důležitější je nůž namočený v horké vodě. Jak na to?

Druhým tipem se zvedne celý váš servis na další level. Možná jste už viděli například na svatbách, že servírky ke krájení svatebního dortu připravují i nůž spolu se sklenicí horké vody. Před každým zakrojením do dezertu namočte nůž do horké vody, díky tomu se ostří dobře očistí a nedojte k případnému rozmazání náplně.

Tip 3: Místo tlačení zkuste pilování

Váš dezert má krásný mechový korpus? Pak je velmi pravděpodobné, že se při špatném nakrojení může rozsypat. Většina lidí se při krájení snaží na nůž tlačit, to však není ta správná volba. Zkuste místo toho tlačit na nůž jen jemně a pomalu pilovat směrem dolů.

TIP: Pokud rádi děláte dorty tak se podívejte na článek jak zdobit dorty

Tip 4: Nevytahujte nůž spodem

Ve chvíli, kdy se dostanete perfektním řezem až k podnosu dortu či koláče, nevytahujte nůž spodem. Možná se vám zdá, že jiný způsob může zničit hladký řez, ale není tomu tak. Řezem jste totiž pravděpodobně stáhli drobné kousky korpusu nebo náplně, a po vytažení spodní částí zůstanou drobné kousky na dortu. Táhněte proto nůž zase směrem nahoru a tím dostanete veškeré přebytečné kusy spolu s nožem ven.

Hezké servírování koláče

Pokud chcete naservírovat opravdu krásně vypadající dezert, je třeba použít trochu fantazie a ukázat vlastní kreativitu. Ze všeho nejdříve na dezertní talíř vložte dobře nakrájený kousek koláče, malé kousky, které případně upadnou z koláče, odeberte z talíře.

Poté můžete použít pro zdobení kousky čokolády, čerstvé ovoce, snítku máty nebo také moučkový cukr. Záleží jen na vás a vaší kreativitě, jak váš perfektní dezert dovedete k dokonalosti.

Zdroj: regiony.rozhlas.cz


Další tipy do kuchyně

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.