Co je kontejnerový dům a jaké má výhody a nevýhody?

Dnešní doba novému bydlení nepřeje – drahé hypotéky, nedostatek nemovitostí na trhu a přemrštěné vysoké ceny. Naštěstí se na trhu objevila velmi zajímavá alternativa bydlení: Kontejnerový dům.

Kontejnerový dům. Zdroj foto: Halfpoint / Shutterstock.com
Kontejnerový dům. Zdroj foto: Halfpoint / Shutterstock.com

O co se přesně jedná? Jaké jsou výhody a nevýhody tohoto způsobu bydlení? Možná budete mile překvapeni.

Kontejnerový dům

Pojem kontejnerový dům zahrnuje širokou škálu možností. Nejsou to jen další obytné prostory, kontejnery lze také využít i jako například kanceláře, tělocvičny nebo zahradní domek.

  • Tyto domy či budovy jsou většinou vyrobeny z použitých nákladních kontejnerů (ano, právě z těch, které běžně vidíte na přepravních lodích).
  • Přestože jejich obliba výrazně vzrostla až v posledních letech, kontejnerové domy své využití našly na konci 80. let.
  • A není se vůbec čemu divit, kontejnery nabízí celou řadu výhod.

Vzhledem k tomu, že lodní nákladní kontejnery musí být vodotěsné, ohnivzdorné a nerozbitné, patří mezi nejstabilnější modulární konstrukce na světě. Kromě toho jsou skvěle sestavitelné, snadno se s nimi pracuje a jejich výroba není vůbec náročná. Všechny tyto vlastnosti jsou dobrými předpoklady pro ideální bydlení, které seženete za hubičku.

Pokud uvažujete o hypotéce na kontejnerový dům, použijte hypoteční kalkulačku, která vám ukáže výši měsíčních splátek a poskytne vám rychlý přehled o potřebných financích.

Výhody kontejnerového domu

Kontejnerový dům na klíč

Domy z nákladních kontejnerů jsou cenově mnohem výhodnější než novostavba či rekonstrukce vašeho stávajícího domu. Je to proto, že při stavbě kontejnerového domu je použito výrazně mnohem méně stavebních materiálů a práce než při klasické stavbě. Některé firmy vám dokážou připravit také kontejnerový dům na klíč podle vašich představ.

Snadná přeprava

Mobilita je jednou z hlavních výhod nákladních kontejnerů, a je to jeden z klíčových důvodů, proč jsou tolik oblíbené. Lze je postavit kdekoliv, a poté je i snadno převézt tam, kam chcete.

Kolik stojí kontejnerový dům a jaká je údržba?

Cena kontejnerových domů je velice individuální. Ceny trhů dnes však rostou raketovým tempem. Vše záleží od toho jaké vybavení do domu chcete. A jaká je údržba? Ve srovnání s úsilím, které člověk vynaloží při neustálé údržbě běžného domu, údržba kontejnerového domu je velmi snadná.

Robustní a odolné

Nákladní kontejnery jsou navrženy tak, aby vydržely i to nejextrémnější počasí na volném moři. Jako kontejnerový dům vám tedy nabízí také robustní ochranu proti všem povětrnostním vlivům.

Izolace na prvním místě

Většina kontejnerů je izolována tzv. PUR (polyuretanovou) pěnou, jejíž životnost je až 50 let. V létě chladí, v zimě hřeje, což je dalším pozitivním přínosem tohoto netradičního bydlení.

Kontejnerový dům. Zdroj foto: P11irom / Shutterstock.com
Kontejnerový dům. Zdroj foto: P11irom / Shutterstock.com

Nevýhody kontejnerového domu

Většina nevýhod vyplývá ze snahy navrhnout a postavit kontejnerový dům svépomocí. Nejbystřejší mozky hnutí maličkých domů však zjistily, že lze využít všech výhod a vyhnout se nevýhodám, když si koupíte kontejnerový dům připraven k nastěhování.

Zařízení může být obtížné zabudovat

Nákladní kontejnery nebyly postaveny pro účelné bydlení, takže v nich nenajdete elektřinu ani potrubí. Jejich instalace zrovna nemusí patřit mezi ty nejjednodušší.

S úpravou se musí opatrně

Jak jsme již zmínili výše, nákladní kontejnery jsou vyrobeny ze stabilních a odolných materiálů. A aby byla funkce materiálu zachována co nejdéle, musíte při různých úpravách (zateplení, instalace oken apod.) dávat pozor, aby nebyla poškozena stabilita konstrukce kontejneru.

Některé nákladní kontejnery mohou být poškozené

Život nákladního kontejneru je rychlý a plný překvapení. Ke škodě může dojít kdykoli, ať už pádem, přepravou nevhodného zboží nebo nesprávným používáním. Je tedy nezbytné, abyste před nákupem zkontrolovali jeho stav, abyste se ujistili, že je pro stavbu vašeho nového domu vhodný.

Bydlení v kontejnerových domech ulevuje životnímu prostředí

Domy vyrobené z nákladních kontejnerů potěší také zejména ty, kteří dbají na ekologii. Kromě toho také ušetříte řadu dalších materiálů, které jsou při tradiční výstavě domů použity.

Dokážete si představit bydlet v domě z kontejnerů? Nebo dáte raději přednost klasickým cihlovým domům?

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.