Klávesnice – jedno z nejvíce znečištěných míst, se kterým se setkáváme. Poradíme vám, jak ji správně vyčistit a vydezinfikovat

Klávesnice je nejpoužívanější místo počítače nebo notebooku, na kterou šaháte vždy, když s tímto zařízením potřebujete pracovat. Proto se na ni drží, stejně jako na penězích, nejvíce bakterií. Vědci zjistili, že je to až 5x více než na záchodovém prkýnku. Proto je třeba ji čas od času vyčistit, aby se nestala přenašečem nemocí.

Zdroj foto: nataliajakubcova / Shutterstock.com

Klávesnice je obrovským zdrojem bakterií

Znečištěná klávesnice, i když na první pohled vypadá čistě, má na sobě tolik bakterií, že se lehce může stát přenašečem mnoha různých onemocnění. Aby vám nepřivodila zdravotní problémy, měli byste ji čas od času vyčistit. Je to však elektronika, a tak zde nemůžete použít obyčejnou vodu a hadřík. Čištění by mělo probíhat co nejsušší formou, ale zároveň musí být efektivní, aby se zničilo co nejvíce nečistot.

Čištění klávesnice u stolního počítače

Stolní počítač má samostatnou klávesnici a zde lze provést opravdu hloubkové čištění, protože některé klávesnice se dají rozebrat opravdu na jednotlivá tlačítka. Ty se po sundání dají omýt ve vodě se saponátem. Poté je stačí pouze důkladně vysušit a vrátit zpět na místo. Pokud se však jedná o klávesnici, která se nedá rozmontovat, musí se volit naprosto jiný způsob čištění. Stejný jako u notebooku.

U čištění notebookové klávesnice mějte přístroj vždy vypnutý

Také některé notebooky mají klávesnici, kde se dají jednoduše vyjmout tlačítka. Bohužel je více takových, kde to není možné, a tak si při čištění musíte dávat pozor. Nikdy nečistěte klávesnici, pokud se neujistíte, že je přístroj vypnutý. Je to nutnost, protože v případě, kdy byste omylem při čištění stiskli nevhodnou kombinaci tlačítek, mohlo by dojít k přenastavení celého notebooku, a to by se vám asi moc nelíbilo.

Vyzkoušejte stlačený vzduch

První možností, jak zbavit vaši klávesnici nečistot bez použití mýdlové vody je stlačený vzduch. Je to také nejjednodušší způsob. Jednoduše ke klávesnici přiložíte hlavici bombičky se vzduchem. Tento způsob je hodně účinný a dostane z vašeho přístroje opravdu hodně nečistot. Pak už jen stačí, abyste si vzali mírně navlhčený hadřík a přetřeli jím tlačítka. Klávesnice bude vypadat jako skoro nová a nebude vám hrozit žádné bakteriální nebezpečí.

Zdroj foto: ronstik / Shutterstock.com

Použijte USB vysavač

Další možností, jak vyčistit vaši klávesnici, je USB vysavač. Je to však trochu dražší možnost a zdaleka není tolik efektivní jako stlačený vzduch. Nyní se možná nabízí otázka, proč nepoužít klasický domácí vysavač. Tohle však nikdy nezkoušejte. Klasické vysavače totiž mívají tak silný výkon, že by mohl tlačítka klávesnice nevratně poškodit. Po použití USB vysavače opět použijte mírně navlhčený hadřík a máte hotovo.

Speciální hmota na čištění

Další dobrou možností, jak vyčistit klávesnici, která nemá odnímatelná tlačítka, je speciální hmota, která je k tomuto čištění uzpůsobená. Lehce se přikládá na klávesnici, a protože je mírně lepkavá, nachytává na sebe všechny nečistoty. Poté opět stačí přetřít tlačítka navlhčeným hadříkem. Existují však i hmoty, které v sobě obsahují dezinfekční přípravky, a v tomto případě už nemusíte aplikovat čištění hadříkem.

Zdroj foto: iama_sing / Shutterstock.com

Kupte si novou klávesnici

Mnohdy je klávesnice už natolik znečištěná a opotřebovaná, že je lepší sáhnout po radikálním řešení a koupit si novou. Pokud je klávesnice součástí notebooku, nikdy si ji nevyměňujte sami, nebo byste si neodbornou manipulací mohli zničit celý přístroj – a raději si ji nechte vyměnit odborníky, kteří vám ručí za to, že pak notebook bude fungovat přesně tak, jak má. Než se však k tomuto kroku uchýlíte, vyzkoušejte prvně nějakou formu čištění.

Pokud zdědíte v práci počítač po svém kolegovi, vždy si raději nechejte vyměnit. Nikdy si nemůžete být jisti, jak moc je klávesnice zanesena bakteriemi.

 

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.