Kávovník: Jak na pěstování v našich podmínkach?

Kávovník si potrpí na subtropické a tropické podnebí, ovšem vypěstovat si ho můžete i doma v květináči. Nejenže se můžete těšit na skvěle vypadající stále zelenou rostlinu, potěší vás jistě také květy vonící po jasmínu a možnost vypěstovat si své vlastní kávové bobule.

Kávovník plody
Zdroj foto: Nawadoln / Shutterstock.com

Kávovník je považován za poměrně exotickou rostlinu, ovšem to vůbec nebrání pěstování v našich podmínkách. Venku se mu sice dařit nebude, ovšem v příjemných teplotách bytu se můžete těšit na jeho květy i plody.

Pěstování kávovníku

S pěstováním kávovníku (lat. Coffea) můžete začít již od samotných semínek. Převážně jsou nabízena semena kávovníku arabského, ovšem najít můžete i jiné druhy. Vždy však dbejte na kvalitu semen, aby se klíčení podařilo.

Jak na setí kávovníku?

  • Budete potřebovat vhodný květináč a do něj mírně kyselý substrát.
  • Pak už jen stačí zasadit až pět semen a nádobu umístit na teplé místo, klidně do blízkosti topení.
  • V takovém případě však věnujte více pozornosti zálivce, protože půda může rychle vysychat.
  • Substrát by měl být neustále mírně vlhký.

Je třeba obrnit se trpělivostí, protože klíčení trvá několik týdnů. Jakmile se objeví první lístky rostlin, můžete je přesadit do jednotlivých květináčů.

Zálivka

U kávovníku je správná zálivka nezbytná. Značně se totiž liší od ostatních rostlin. Je velmi důležité, abyste kávovník nepřelili, pak totiž dochází k uhnívání kořenů a rostlina celkově uvadá. To, že je správný čas na zalévání, poznáte podle svěšených listů.

V takovém případě je vhodné poskytnout rostlině dostatek vody. Pokud však chcete mít jistotu, že ji zaléváte správně a nehrozí přemokření, nabízí se ještě další způsob zalévání.

  1. Stačí vzít květináč s rostlinou a postavit ho do větší nádoby.
  2. Pak už jen stačí kávovník důkladně prolít vodou a nechat ho v nádobě stát zhruba třicet minut.
  3. Po slití vody vraťte rostlinu na původní místo. Přílišnou zálivku můžete poznat také podle opadávajících listů.

Hnojení

Kromě vhodné kyselé půdy je třeba kávovník také přihnojovat, aby měl dostatek potřebných živin. Nejlepší volbou jsou v tomto případě tekutá hnojiva. Ta byste měli přidávat zhruba jednou za dva týdny, po odkvětu je však vhodné hnojení i zálivku omezit.

Druhy kávovníku

Jistě znáte 2 nejznámejší druhy, jde o:

  • Kávovník arabský (lat. Coffea arabica)
  • Kávovník robusta (lat. Coffea canephora)

Pro pěstování kávy se využívá také kávovník liberský (lat. Coffea liberica)

Květy a plody kávovníku

Jestliže se těšíte, až kávovník vykvete, budete muset být trpěliví. Kdy tedy kvete kávovník? Rostlina kávovník totiž začíná kvést až zhruba po třech letech. Ovšem má krásné bílé květy, které navíc provoní příjemnou vůní celý byt. Kávovník je však díky svým výrazným listům ozdobnou pokojovkou i bez květů.

Zhruba jeden rok po nasazení květů dochází ke zrání plodů. Jedná se o typické kávové bobule zelené barvy, která se později mění do červena. Semena můžete využít k dalšímu rozmnožování, ovšem pokud jste milovníky kávy, můžete si z nich vyzkoušet přípravu vlastní kávy. Je to však běh na dlouhou trať.

TIP: Máte rádi kávu? V tom případě si můžete připravit ledovou kávu na vícero způsobů.


Tipy na další pokojové rostliny

Mohlo by se Vám také líbit
5 komentáře
  1. Jarmila Albertová říká

    Mám dotaz zjistila jsem u kávovníku,že mu hnědnou 2listy čím to může být???Děkuji za radu.

    1. Petr říká

      Dobrý den, je možné že máte nízkou vlhkost vzduchu. Mně se to stalo a rozšiřovalo se hnědnutí i na další zdravé listy. Pak se to dalo do pořádku 🙂 Přeji hezký den

  2. Vladimír Jindra říká

    Mám dotaz, jakým hnojivem lze kávovník hnojit ??? Konkrétní značku. Děkuji

    1. Mirek Neruda říká

      já používám na kávovník hnojivo na pokojové rostliny AgroBio, jinak na pokojovky používám Hoštické hnojivo a vše mi roste bez problémů.

  3. Marie říká

    Může se kávovník zastříhávat či nějak řezem tvarovat?

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.