Kaktusy a sukulenty: Jak o ně správně pečovat

Kaktusy a sukulenty jsou velmi běžnou pokojovou rostlinou a péče o vaše kaktusy a sukulenty je důležitá. Přicházejí v široké škále tvarů a velikostí od drobných po velké. 

Kaktusy a sukulenty spadají do stejné skupiny. Díky svým vlastnostem mohou přežít ve velmi suchém prostředí. Původním domovem většiny kaktusů a sukulentů je poušť. Proto budou nejlépe růst při velkém množství světla, dobrém odtoku, vysokých teplotách a nízké vlhkosti. Existují však některé kaktusy a sukulenty, které mají přirozené prostředí deštného pralesa, takže preferují polostín a vlhké podmínky.

K péči o kaktusy a sukulenty je nejlepší pokusit se znovu vytvořit jejich přirozené prostředí.

Zdroj foto: AJSTUDIO PHOTOGRAPHY / Shutterstock.com

Světlo, teplota a větrání

Kaktusy a sukulenty potřebují hodně světla, umístěte je na velmi světlé místo. Poloha na jih zajistí dobré sluneční světlo. Dávejte však pozor, abyste je nedávali na přímé sluneční světlo, protože intenzivní světlo může způsobit, že rostliny zbarví žlutě. Optimální světlo závisí na rozmanitosti kaktusů a sukulentů, které pěstujete. Například lesní epifyty, jako je Rhipsalis, potřebují polostín, ale Echeveria potřebuje jasné světlo.

Během podzimních a zimních měsíců je nejlepší nechat rostliny v noci chladné při teplotách kolem 8 ° C až 10 ° C. Na jaře a v létě rostliny potřebují dobré větrání, ale přežijí při vysokých teplotách.

Živiny

Na trhu existuje mnoho směsí určených přímo kaktusy a sukulenty. Nezapomeňte přidat girt a písek pro optimální odvodnění.

Zdroj foto: AJSTUDIO PHOTOGRAPHY / Shutterstock.com

Zalévání

Existuje častá mylná představa, že kaktusy a sukulenty vyžadují pouze malé množství vody. I když mají ve svých listech a stoncích vlastnosti zadržování vody, které jim umožňují přežít v suchých stanovištích, určitě jim nebude prospívat málo vody. Zalévání je nezbytnou součástí toho, jak dobře rostou vaše kaktusy nebo sukulenty.

Pro zalévání by se měla používat vlažná dešťová voda, nikoli voda z vodovodu. Je to proto, že minerály ve vodě z vodovodu se hromadí v půdě a mohou způsobit usazeniny na listech. Minerály také narušují tok základních živin do rostliny.

Jaro a léto

Ve vegetačním období je třeba rostliny zalévat alespoň jednou týdně. Při zalévání by měla být půda dobře promočená, aby přebytečná voda mohla odtékat. Mezi každou zálivkou nechte kompost mírně vyschnout.

Podzim a zima

To je doba, kdy rostliny vstupují do období odpočinku. Zalévání by mělo být omezeno, aby zalévací směs mezi zaléváním vyschla. Pravidelnost zavlažování závisí na prostředí, ve kterém se nacházejí. Zimní kvetoucí kaktusy musí být v teple a v tuto dobu musí být pravidelně zalévány, ale obyvatelé pouště mohou zůstat nezalévaní.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.