Jasan: Pěstování, vzhled a léčívé účinky okrasného stromu

Jasan ztepilý je s oblibou sázen zejména do velkých zahrad. Díky jeho mohutnosti a impozantnímu vzhledu je skvělou ozdobou. Dorůstat může až do výšky čtyřiceti metrů, svou krásu si navíc zachovává po dobu několika set let.

jasan ztepilý
Zdroj foto: Ian Francis / Shutterstock.com

Pěstování jasanu

Během prvních let svého růstu strom jasan potřebuje spíše lehce stinné stanoviště. Nezbytná je pro něj vlhká vápnitá půda s dostatkem živin.

  • Jasan je poměrně citlivý na znečištění vzduchu, neprospívá ani při silných mrazech a výkyvech teplot. To však neznamená, že by se v našich podmínkách nedal pěstovat.
  • Vzrostlé stromy v dospělosti vyžadují spíše světlé stanoviště s dostatkem slunečních paprsků.

V Čechách je nejvíce rozšířený jasan ztepilý (lat. Fraxinus excelsior), ovšem šlechtěny jsou také různé druhy jasanu, které se liší různými tvary a barvami listů, třeba jasan úzkolistý (lat. Fraxinus angustifolia), jasan manový (lat. Fraxinus americana) nebo jasan americký (lat. Fraxinus americana). Na jižní Moravě se můžeme setkat také s jasanem úzkolistým, ostatní druhy už se u nás však příliš nevyskytují.

Vzhled jasanu

Jasan je s oblibou vysazován do parků, díky své velikosti je totiž výrazným prvkem oproti jiným listnatým stromům. Jeho kůra je zajímavě rozpraskaná se specifickou šedohnědou barvou. Krásné jsou na něm hlavně lichozpeřené listy a převislé květy, ze kterých se pak stávají křídlaté nažky.

Jednotlivé druhy jasanu se mohou lišit uspořádáním větví a tvarem listů jasanu. Jestliže však chcete opravdu zdobný strom, nabízí se i kultivary s pestrými listy zbarvenými do žluté a jasných odstínů zelené.

Využití poupat a listů jasanu

Jasanové listy obsahují řadu důležitých látek, které mají skvělé léčitelské účinky. Mezi ty nejdůležitější patří hlavně:

  • pryskyřice,
  • třísloviny,
  • flavonové glykosidy,
  • hořčiny.

Z listů je nejčastěji připravován čaj, který ulevuje od onemocnění kloubů jako jsou dna či revmatismus. Stačí jen nechat vyluhovat pár listů v horké vodě. Připravit si však můžete i obklady z výluhu nebo mast. Oblíbené je také využívání poupat, které mají vysoký obsah látek, co podporují činnost mozku. Nálev je skvělý hlavně pro studenty ve zkouškovém období, ovšem pomoci může také při stařecké demenci a mozkových dysfunkcích.

Často se využívá také dřevo jasanu, třeba na dřevěný plot.

Léčivé účinky jasanu

Vyzdvihnout bychom měli také další účinky jasanu na lidské zdraví. Díky obsaženým látkám má schopnost vyloučit z těla škodlivé toxiny a pročistit krev. Díky močopudným účinkům a podporování vylučování soli je dobrým podpůrným lékem také při onemocnění ledvin. Kromě toho však jeho kůra může snižovat horečku a krevní tlak. Důležitá je také schopnost semen z jasanu podpořit funkci sleziny a jater.

Jasan má v naší oblasti dlouhou historii, keltské kulty dokonce věřily, že je strom jasan magický a ochrání je před zlými duchy. Pokud však chcete jasan do své zahrady, je třeba dávat pozor na sršně – ty totiž velmi láká.

TIP: Okrasným stromem je také třešeň sakura. Přečtěte si o ní více.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.