Hygge styl: Uspořádejte si domácnost útulně a jednoduše

Už jste někdy slyšeli pojem hygge styl? Nejde jen o styl, jak si můžete vybavit svou domácnost, jde o radost ze života, o přátelství, lásku a úctu k rodině a tradicím.

Zdroj foto: brizmaker / Shutterstock.com

Dánové jsou považování za nejšťastnější národ na světě a není divu. Vyznávají totiž hygge styl! Zkuste to jako oni. Podzimní období a přicházející zima jsou k tomu jako stvořené.

Životní styl podle Dánů

Hygge je životním stylem, takže pokud vás tento trend nadchne stejně jako miliony lidí po celém světě, budete se cítit příjemně, šťastně – a doma to budete mít velmi útulné. Hygge tak v podstatě má vyjadřovat zejména lásku k životu jako takovou, člověk by si měl užívat každou minutu života, každou chvilku s rodinou. Měl by se naučit odpočívat a těšit se i z úplných maličkostí. Třeba z toho, že si večer zapálíte svíčky, sednete si v teplých ponožkách k televizi nebo k rozečtené knížce a budete si užívat, že jste.

Hygge u vás doma

Dánové mají rádi jednoduchost, neobklopují se zbytečnými věcmi. Nesnášejí plýtvání, místo toho, aby si kupovali stále nové věci, využívají i ty staré, k nimž chovají sympatie. Svůj domov mají čistý, laděný do světlých barev, využívají přírodní materiály a milují jednoduchost a pořádek.

Hygge na první pohled musí vyjadřovat pohodu a to takovou, že si uprostřed zimy sednete do křesla, dáte si dobré jídlo a pití, bez toho, aniž byste přemýšleli nad počtem kalorií obsažených v jednotlivých porcích – a budete si to zkrátka užívat. Co se týká samotného vybavení interiéru v tomto stylu, sázejte na absolutní jednoduchost, skvělou inspirací může být například skandinávský styl bydlení.

Zdroj foto: PV productions / Shutterstock.com

Přírodní materiály a oheň

Zbavte se doma plastového nábytku a zbytečných věcí, které stejně nepoužíváte.

  • Vsaďte na kvalitní dřevěný nábytek a do něj uschovejte věci, které být prostě volně doma vůbec nemusí.
  • Doma zapalujte svíčky, pokud máte krb, máte vyhráno, protože oheň v krbu je bezesporu nejlepším zdrojem světla i tepla v období podzimu a dlouhé zimy.
  • Krb ale můžete nahradit právě svíčkami – a mělo by jich být opravdu hodně.

Pozor, ale i svíčky by měly být v přírodních odstínech, nejlépe bílé, nebo ještě lépe ty z včelího vosku.

Světýlka, deky a polštáře, to je hygge

Decentní osvětlení je to, co potřebujete. Vybudujte si doma příjemnou komorní atmosféru, používejte drobná LED světýlka, která šikovně rozvěste a sviťte jen s nimi. Pomůže vám to navodit tu správnou hygge atmosféru, stejně jako svíčky. Pokud ale máte doma malé děti, budou světýlka jistě bezpečnější.

Hygge má představovat domácí pohodu, pořiďte si deky se skandinávskými motivy, s motivy vloček a sobů, čím huňatější, tím lepší. Obklopte se polštáři a oblékněte si teplé pletené domácí oblečení. Nebojte se ani kožešinek, košů a košíků z proutí, určitě si taky pořiďte velký hrneček s oblíbeným vzorem. Prostě se zachumlejte a užívejte si to.

Doma i venku

Domácí pohodou a štěstím to ale nekončí. Smyslem hygge není jen útulný a čistý domov. Smyslem je propojení rodiny a známých – a s těmi můžete vyrazit i ven. Vezměte si příklad z Dánů, kteří se nebojí uspořádat piknik v parku nebo večeři venku na terase.

Vyrazit si můžete do přírody i do města třeba za památkami. Hlavně všechno dělejte s radostí a se svou rodinou po boku. Hygge styl nám může připomenout, jak moc je důležité trávit čas s rodinou. My, Češi, jsme ale bohužel takový, že na rodinu a přátele máme stále méně času, jsme příliš zaneprázdnění, ve volných chvílích zase příliš unavení. Možná i proto nejsme tak šťastní, jako jsou právě Dánové.

Nezapomeňte, že hygge nemá představovat úplnou dokonalost, každý z nás totiž dokonalost vidí v něčem jiném. Jde o to cítit se šťastně a udělat si z domova oázu klidu, ve které jsme rádi nejenom sami, ale i se svou rodinou.

Zdroj: drevostavitel.cz, ftd.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.