Hlávkové zelí – Co obsahuje a jak jej pěstovat?

Milujete hlávkové zelí? Pokud ano, co si ho rovnou vypěstovat u sebe na zahradě? Poradíme vám jak na to.

Hlávkové zelí
Zdroj foto: NataliAlba / Shutterstock.com

Milujete zelňačku, zelňáky, vepřo-knedlo-zelo, kvašené zelí či závitky ze zelím?

Zelí je zásobárna vitamínů

Jestli některá zelenina má být nazývána superpotravinou, pak je to rozhodně zelí. Může se jíst syrové, ale často se nakládá.

Kysané zelí je velkou zásobárnou vitamínu C. To ostatně věděli už naši předkové.  A námořníci si ho brali s sebou na námořní výpravy do neznáma, aby se vyhnuli nepříjemným kurdějím. Kromě vitamínu C zelí obsahuje i vitamíny E, K a skupiny B, z minerálů hořčík, draslík a hodně vlákniny. Vaše tělo se vůbec nebude zlobit, když zelí zařadíte pravidelně do svého jídelníčku.

Výsev a hnojení

Hlávkové zelí má mnoho odrůd, proto se doba jejich výsevu může lišit. Rané kultivary můžete vysázet hned zkraje jara – přibližně v půlce měsíce dubna. S těmi pozdními počkejte raději až na květen a červen. Zelí má rádo slunné stanoviště s propustnou půdou. Co se hnojení týče, první kolo provádějte alespoň 14 dní od doby výsevu.

Pěstování hlávkového zelí

Při pěstování hlávkového zelí nezapomínejte na pravidelnou zálivku. Zejména když začne růst, je důležité dodávat mu dostatek vody a klidně jej zalévat ráno i večer. Ale hlídejte si, ať půdu kolem něj nepřemokříte. Hlávkové zelí nesnáší sucho, ale nevyhovuje mu ani nadbytek vody. Pravidelně jej kontrolujte a chraňte před škůdci speciálními přípravky na ochranu zeleniny.

Zelí rádi napadají bělásci zelní, jejichž přítomnost poznáte podle vykousaných listů, a také krytonosci, kteří napadají kořenový systém, a v neposlední řadě se mohou kolem zelí vyskytovat i mšice. Jelikož je hlávkové zelí z čeledi brukvovitých, může podlehnout nádorovosti – a takto napadené zelí se již bohužel nedá zachránit.

Sklízení zelí

Jakmile bude vámi vypěstované zelí připraveno ke sklizni, počkejte na slunný teplý den a pusťte se do toho. Celou hlávku vyryjte, zbavte košťálu a přebytečné listy vyhoďte. Pokud by v záhonu nějaká část rostliny zbyla, bez milosti ji vyryjte a zahoďte. Pokud nebudete zelí po sklizni okamžitě používat v kuchyni, skladujte ho v teplých suchých místnostech, pravidelně choďte kontrolovat – a případně odstraňovat špatné listy.

Pokud vás pěstování zelí bude bavit, nezapomeňte dodržovat základní pravidlo: každý rok jej vysévejte na jiné stanoviště!

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.