Domácí štěstí (Helxine soleirolii): Pěstování a vše o rostlině

Máte již ve své sbírce pokojových rostlin domácí štěstí, někdy také nazývané rodinné štěstí nebo také štěstíčko? Pokud ne, máme pro vás hned několik důvodů, proč si ho pořídit společně s návodem, jak o něj pečovat, kolik slunečního světla mu dopřát, jak často ho přihnojovat a na jaké stanoviště ho umístit.

Domácí štěstí
Zdroj foto: Zuzha / Shutterstock.com

Pokud budete dodržovat veškerá doporučení správné péče, bude se domácímu štěstí dařit a vytvoří dekorativní převislé „trávníčky“. Odkud se tato drobná rostlinka vzala a proč se ji v České republice daří nejlépe doma v květináči, a ne ve skalce nebo na zahrádce?

O rostlině domácí štěstí

Domácí štěstí (lat. helxine soleirolii) nebo také soleirolia soleirolii je tvořena z drobných zelených lístků, některé odrůdy mají i šedozelené či zlatozelené listy.

  • Tato rostlinka původem z Korsiky a Sardinie, vytváří krásné husté porosty a ve Středomoří na ni narazíte doslova na každém kroku.
  • V České republice je pěstování možné jenom jako pokojová rostlina, protože není mrazuvzdorná.

Kdy kvete domácí štěstí?

Když začne domácí štěstí kvést, což se děje v průběhu celého roku, možná si toho na první pohled ani nevšimnete. Kvete totiž drobnými kvítky, které můžete snadno přehlédnout.

Pěstování Domácího štěstí

Ačkoliv ve Středozemí roste podobně jako plevel, v České republice je pěstována jako převislá pokojová rostlina. Vyžaduje slunné místo bez přímých slunečních paprsků. Pokud takové místo doma nemáte, bude se jí líbit i na polostinném stanovišti. Teplota v místnosti, ve které se domácí štěstí nachází, by nikdy neměla klesnout pod 7 °C.

A zalévat musíte rostlinu vždy zespodu, ponořením do misky s vodou. Proud vody z konvičky by mohl poškodit listy. Jelikož se jedná o převislou rostlinu, vynikne skvěle na poličkách i v závěsných květináčích.

Péče o helxine soleirolii

Ačkoliv je péče o domácí štěstí poměrně nenáročná, kamenem úrazu často bývá nedostatečná vzdušná vlhkost, která je nejčastější příčinou uhynutí rostlinky pěstované v domácnostech, společně s nedostatečnou zálivkou. Substrát by u domácího štěstí neměl nikdy zcela vyschnout. Pokud rostlině chybí vlhkost, poznáte to okamžitě podle toho, že ji začnou zasychat listy.

Hnojení

Aby vám rostlinka krásně rostla, pravidelně ji hnojte. Během letních měsíců alespoň dvakrát měsíčně, přes zimu stačí jednou za měsíc a půl. S výběrem vhodného hnojiva si nechte poradit v zahradnictví.

Množení domácího štěstí

Při správné péči roste domácí štěstí doslova před očima. A i množení je velmi snadné. Stačí vedle květináče s domácím štěstím položit květináč s vlhkou hlínou a převislé stonky na něj opatrně položit. Jakmile stonky zakoření, pouze je odstřihnete od mateřské rostlinky. Druhý způsob množení je dělením trsů při přesazování. Ale buďte opatrní abyste kořínky ani rostlinu moc nepoškodili.

Škůdci a neduhy

Nejčastějším škůdcem domácího štěstí jsou mšice. Objeví se ve chvíli,kdy jsou rostlinky vystaveny teplému a suchému prostředí.

A naopak když rostlinu přelijete, mohou ji uhnívat kořeny.

Posledním neduhem, který domácímu štěstí při špatné péči hrozí, je táhnutí se rostliny do výšky a ztráta zbarvení. K tomu dochází, když je na tmavém místě bez dostatečného přísunu světla.

Podobné rostliny domácemu štěstí

Vzhledem se domácímu štěstí velice podobá nertera, někdy také nazývaná korálový mech, jehelníček nebo také korálovka (lat. Coprosma).

  • Oproti štěstí je pokryta drobnými oranžovými, někdy červenými bobulemi, ale lístky jsou na pohled identické s lístky helxine soleirolii.
  • Hlavním problémem při pěstování korálovky, která se přirozeně vyskytuje v horských oblastech Střední a Jižní Ameriky, Nového Zélandu a Tasmánie, je to, že se jí v našich podmínkách nedaří jako pokojovce.
  • Vyžaduje vysokou vzdušnou vlhkost, při nedostatečném rosení či nízké vlhkosti půdy snadno umírá.

A pozor je potřeba dát ještě na jednu věc: plody korálovky jsou silně jedovaté. Než si tedy koupíte domácí štěstí, ubezpečte se, že se opravdu jedná o helxine soleirolii a ne o nerteru.

Ideální dárek pro každého

Díky svému názvu je domácí štěstí ideálním dárkem pro každého. Hodí se do každého domova a rozsvítí každý prázdný parapet, konferenční stolek i koupelnovou skříňku. Svědčí mu vlhké prostředí a pravidelná zálivka.

Domácí štěstí je pokojová rostlinka, která vám bude celoročně dělat radost a krášlit vám domov. Pokud ji budete pravidelně zalévat a najdete pro ni ideální umístění, odvděčí se vám rychlým růstem a dekorativními převislými drobnými zelenkavými lístečky.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.