Domácí morče: Co potřebuje a jak se o něj starat?

Proč si pořídit domácí morče do domácnosti? Je to nenáročné zvířátko k dětem. Jak se starat o domácí morče, jakou stravu zvolit a co všechno potřebuje?

Domácí morče

Morče domácí je zvířátko vhodné do rodin s dětmi. Je společenské a velmi sociální zvíře, nerado žije osamoceně. Proto je lepší chovat vždy minimálně dvě morčátka spolu. Pokud doma nechcete mít v poměrně krátkém čase mnohočlennou morčecí rodinku, pořizujte si rozhodně jedince stejného pohlaví. Pozor ale, nedoporučuje se chovat dva a více samců, může totiž docházet k rvačkám. Je lepší pořídit si dvě samičky nebo páreček, ale samce nechat vykastrovat.

Domácí morče. Zdroj foto: In Green / Shutterstock.com
Zdroj foto: In Green / Shutterstock.com

Morče je velmi hravé a mazlivé zvířatko. Při dobré výchově je také velmi čistotné. Jeho život provází koprofágie, což je požírání vlastního trusu. Asi se to může zdát z pohledu člověka nechutné, ale pro morče je to velmi zdravé. Ze svého trusu dostává do zažívání důležitou vlákninu, která podporuje normální činnost trávicího traktu.

Odkud morče pochází?

Morče je savec a patří do řádu hlodavců. Pochází z Jižní Ameriky, je vyšlechtěné z tamějšího morčete divokého. Do Evropy se dostala morčata během 16. století, domácí chov však začal až v 18. století.

Jaká je průměrná délka života morčete?

Průměrná délka života morčete je čtyři až deset let, v ojedinělých případech se může dožít až patnácti let.

Co je třeba, než si domu morče přivezete

Než si domu přivezeme morče, musíme mu pořídit potřebnou výbavu. Jedná se hlavně o jeho bydlení.

Klec po morče

Morčátka žijí v klecích a čím je větší, tím lépe. Klec kupte s pevným dnem, morče vám díky tomu nezaneřádí okolí klece a neporaní se. Dbejte na správné umístění klece, měla by být nejlépe v obýváku nebo tam, kde je doma nejvíce rušno a kde se rodina nejčastěji schází společně. Důležité je, aby klece nebyla v průvanu ani na přímém slunci.

Podestýlka pro morče

Do klece je nutná podestýlka, například dřevěné hobliny, kukuřičná podestýlka, případně ekologické stelivo Asan. Klec a pelíšek pro morče je třeba často čistit, dvakrát týdně od trusu a minimálně jednou týdně měnit podestýlku a čistit ji kompletně.

Co jí morče?

Morče je býložravec, nejdůležitějším prvkem potravy pro morče je seno. Musí mít k němu neustále přístup, protože seno obsahuje pro morčata potřebnou vlákninu. Seno při podávání nesmí být vlhké. Při jeho konzumaci musí mít morčátko dostatek vody, kterou má v napáječce. Voda musí být denně měněná a čerstvá.

Co jěště může jíst morče? Morče můžeme krmit i speciální směsí z pet shopu, která je určená přímo pro morčata. Většinou je to směs zrní a obilovin. Dalším prvkem stravy pro morčata je rozhodně čerstvá zelenina a tráva, z níž dostává vitamíny a živiny. Ojediněle dáváme i ovoce, ale to spíš doplňujeme jako pamlsek. Morče krmíme každý den minimálně jednou, ideálně ale spíš ve dvou porcích.

Věnujte morčeti dost času

Morče je tvor společenský, proto potřebuje čas váš a dalších členů rodiny, aby bylo socializované. Právě roli společníka zvládají skvěle děti. Je dobré pořídit morčeti speciální hračky speciální pro morčata, například balónek, do kterého vložíme pamlsky. Dřevěné domečky a prolézačky či slaměné tunely jsou také vhodnou výbavou do klece. Dávejte morčátku ovocné větvičky k okusování, jelikož morčeti roste po celou dobu jeho života zuby a je třeba, aby si je obrušovalo. Nesmíme zapomínat ani na to, že je třeba morčátko občas pustit ven z klece.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.