Chybí vám základní vitamíny? Jaké jsou prvotní signály těla

Účinky vitamínů jsou doslova zázračné. Jejich síla přispívá ke správné funkci metabolického systému, díky čemuž naše tělo funguje přesně tak, jak má. Jak se projevuje deficit vitamínů?

Zdroj foto: CeltStudio / Shutterstock.com

Příjmem vitamínů se vyhneme různým zdravotním komplikacím. Co se s našim tělem děje, pokud mu nějaké živiny chybí?

Únava

Nejběžnějším příznakem nedostatku živin, vitamínů nebo minerálů je únava která se ve většině případů svádí na rušný životní styl. Nejčastěji za únavou stojí nedostatek tekutin v těle, proto myslete na to, abyste vaše tělo mělo neustále dostatek tekutin. A jak poznáte, že se jedná o nedostatek vitamínů? Nejčastějším znakem je stále přetrvávající únava, která nezmizí ani po vydatném spánku.

Suchá pokožka, suché oči

Všimli jste si, že vaše pokožka je suchá, více napnutá a svědí? Nebo máte pocit, že jste snad přišly o slzy? V tomto případě se jedná o nedostatek vitamínu A. Abyste tento vitamín doplnili, stačí jídelníček doplnit o větší množství masa, mléčných výrobků, vejce a také mnohem více zeleniny.

Krvácení z dásní

Mnoho lidí trápí krvácení z dásní, zejména při čištění zubů, které často předchází nepříjemnému zánětu dásní. Proto vsaďte na zeleninu, zejména brokolici, květák, kapustu, kiwi a jahody, které jsou zásobárnou vitamínu C, který tolik potřebujete.

Jiná struktura vlasů

Všimli jste si, že se vám v poslední době změnila struktura vlasů a už nejsou ani tak kvalitní, jak bývaly? Za touto změnou stojí zřejmě nedostatek kyseliny listové, vitamínu B12, B6 nebo železa. Všechny uvedené vitamíny jsou důležité pro správné prokrvení pokožky.

Zdroj foto: fizkes / Shutterstock.com

Afty

Tvoří se vám v ústech často aftykteré jsou mnohdy nesmírně bolestivé a jejich léčba je poměrně dlouhá? Důvodem je zřejmě fakt, že vám chybí vitamín B12.

Svalové křeče

Jakmile dojde k úbytku vápníku v těle, zpravidla se začnou objevovat svalové křeče, které v některých případech doprovází únava, necitlivost a brnění v rukou, nohou, chodidlech a někdy také kolem úst. Vápník je důležitý nejenom pro silné a zdravé kosti, ale také pro správnou funkci svalů, krevních cév a sekreci hormonů a enzymů. Kromě vápníku se také doporučuje do jídelníčku zařadit potraviny s vysokým obsahem vitamínu D a K, které slouží k tomu, aby se vápník lépe do těla vstřebal.

Tvorba vrásek

Příliš málo vitamínu C zvýší známky stárnutí, jehož projevy jsou zejména vrásky. Je to proto, že vitamín C reguluje produkci kolagenu a proteinu odpovědného za pružnost a mladistvost pokožky. Kromě vrásek se nedostatek vitamínu C může projevit i vznikem křečových žil. Zvyšte příjem ovoce a zeleniny, účinek se brzy dostaví.

Bušení srdce

Máte někdy pocit, že vám srdce vyskočí z hrudi? Tento příznak může způsobit anémie způsobená nedostatkem vitamínu B12. Pokud se anémie neléčí, může vést k některým vážným komplikacím. Proto je dobré do svého jídelníčku zařadit doplňky nebo stravu s vyšším obsahem vitamínu B.

Nadměrné krvácení

Vyskytuje se ve vaší moči nebo stolici krev? Nemusíte se ničeho děsit, někdy stačí doplnit více vitamínu K. To, že vám tento vitamín v těle chybí také často poznáte podle častého krvácení z nosu nebo zvýšené tvorby modřin. A kde se vitamín K nejvíce vyskytuje? V zelenině listové, vejcích, masu či játrech.

Problémy se spánkem

Příznaky nedostatku vitamínu D se nevyhýbají ani problémům se spánkem, což může vést ke spánkové apnoe a neklidnému spánku. Kromě toho se tento nedostatek projevuje také celkovou náladou člověka.

Zdroj foto: Yulia Furman / Shutterstock.com

Potíže s rovnováhou

Na nedostatek vitamínu E by si měli dávat pozor lidé s cystickou fibrózou nebo celiakií, mezi jehož příznaky patří zejména problémy s rovnováhou.

Jsou vám tyto příznaky a deficit vitamínů známé? Nemusíte se obávat, vitamíny lze snadno tělu doplnit. Stačí upravit jídelníček, zařadit do něj více potravin, co obsahují vitamín, jenž vám chybí. A pokud si nejste jistí, nebojte se požádat lékaře o kompletní vyšetření, které vám prozradí, zda vám nějaké živiny chybí.

Zdroj: bestlifeonline.com, byrdie.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.