Balkon v bytě: Oáza klidu a místo relaxu. Jak z něj můžete vytvořit balkón snů?

Žijete v panelovém či jiném domě – a místo zahrádky máte k dispozici pouze balkon v bytě? Přáli byste si na něm mít malý prostor s květinami a třeba i nějakými bylinkami a zeleninou? Nebo upřednostňujete pohodlné sezení, které bude vhodné jak na posezení s přáteli, tak i na čtení knížek?

Zdroj foto: Shuang Li / Shutterstock.com

Připravili jsme si pro vás několik tipů na to, jak svůj balkon přeměnit na takové místo, které bude odpovídat vašim představám.

Květinová zahrada

Milovnice květin určitě ocení, když se celý jejich balkon promění v menší botanickou zahradu. Mezi květiny, které by na žádném balkoně neměly chybět, patří:

Pro jejich pěstování můžete použít nejenom klasické truhlíky, ale také závěsné na zábradlí i speciální květináče s macramé, které se dají zavěsit od stropu.

Bylinková zahrádka

Stále větší popularitě se těší také pěstování vlastních bylinek a zeleniny. Bylinky můžete pěstovat i na malém balkoně v praktických a elegantních poličkách. Nezaberou vám spoustu místa, a přitom se na nich vejde spoustu květináčů se všemi možnými odrůdami.

Boho balkon v bytě

Jestliže preferujete používání balkonu spíše k relaxaci, zařiďte si boho balkon v bytě se světýlky, macramé ozdobami, křesílky a moskytiérou. Spoustu inspirace naleznete na Pinterestu. Pak už jen stačí si promyslet, jaké doplňky vám nesmí chybět a v obchodě s bytovými doplňky nakoupit vše potřebné.

Oáza klidu

Žijete v rušném městě a chtěli byste na svém balkonu v klidu posedět a všechny rušivé zvuky zazdít? S trochou nápaditosti se váš balkon může proměnit v hotovou oázu klidu, kde si budete moci v klidu číst a popíjet sklenku vína po náročném pracovním dni. Stačí jen použít balkonové zástěny a aplikovat je jak na zábradlí, tak i podle potřeby na další části balkonu. Tím si na svém balkonu vytvoříte soukromí a můžete si ho vybavit podle svého gusta.

Zdroj foto: jackmazur / Shutterstock.com

Tipy pro malé balkony

Dělá vám vrásky, že váš balkon je miniaturní a skoro nic se na něj nevejde? S chytrým nábytkem a dekoracemi to není žádný problém. V případě, že chcete svůj balkon ozdobit květinami, pořiďte si závěsné květináče. Pro vytvoření pracovního prostoru a posezení zvolte závěsné stoly. Snažte se využít každý volný kout a sebemenší prostor, který na balkoně máte.

Osvětlení dělá atmosféru

Při zařizování balkonu přijdou vhod i různé druhy osvětlení. Zejména pokud na něm plánujete trávit dlouhé letní večery a klábosit s rodinou či přáteli do noci. Na výběr máte z tolika možností, že pouze u jednoho druhu osvětlení nejspíš nezůstanete. Použít totiž můžete jak venkovní dekorační světelné řetězy, tak dekorační solární světla, lucerny či nástěnné svítilny.

Spoustu úspěchů při zařizování balkonu vašich snů a mějte na paměti, že fantazii se meze nekladou.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.