Auto je skvělým pomocníkem. Jak pečovat o auto a na co nezapomenout po celý rok?

Auto bychom si měli hýčkat, aby spolehlivě sloužilo řadu let. Proto je důležité myslet na pravidelnou péči, díky níž bude vaše vozidlo ve skvělém stavu. Díky tomu tak získáte při jízdě větší komfort a také bezpečí, že automobil je v pořádku a slouží, jak má.

Zdroj foto: merrymuuu / Shutterstock.com

Kontrola a výměna kapalin

Mezi jednu z nejdůležitějších věcí rozhodně patří kontrola oleje. Ten je totiž nezbytný pro správnou funkci motoru.

  • Stav oleje byste měli pravidelně kontrolovat, a to častěji než po doporučovaných 2 letech či 15 000 km, kdy by mělo docházet k celkové výměně oleje.
  • Kontrolu provádějte na rovné cestě se zahřátým motorem pomocí příslušné měrky.
  • Díky tomu získáte přesné výsledky o stavu oleje. Bližší informace o postupu najdete v uživatelské příručce k vašemu automobilu.

Další důležitou kapalinou je ta chladicí. Slouží k ochraně motoru před přehřátím a souvisejícím poškozením. Vždy používejte pouze produkt, který je doporučen od výrobce. Tato kapalina má i další funkce, které zajišťují správný chod automobilu, proto bychom nikdy neměli zapomínat na její doplnění či výměnu.

Mytí exteriéru

Pravidelně auto zbavovat nečistot, kterých je na silnicích spousta, je nezbytností. Nejenže díky tomu bude váš vůz vypadat stále skvěle, ale zároveň tak omezíte riziko vzniku koroze.

  • Nejlepší volbou je vždy ruční mytí, u toho totiž máte jistotu, že nepoškodí lak, a navíc umyjete i špatně dostupná místa.
  • Jestliže se rozhodnete pro využití automyčky, vždy volte pečlivě. Některé kartáče totiž mohou být příliš hrubé a vytváří tak drobné rýhy v laku.

Důležité je také čistit spáry a těsnění v místech, kam zatéká voda. Nejčastěji se jedná o prostor kolem víka kufru a také dveří. Jednou za čas je potřeba pečovat i o gumové těsnění. Při využití speciálního přípravku předejdete poškození těsnění, a to hlavně v zimě, kdy může přimrzat a praskat.

Zdroj foto: Standret / Shutterstock.com

Pečujte také o interiér

Mytí vozidla zvenku je pro mnoho z nás samozřejmost, ovšem zapomínat bychom rozhodně neměli ani na interiér. Ten si totiž také zaslouží pravidelnou péči.

  • Jednou za čas byste tedy měli vysát nepořádek z koberečků a okolí, setřít prach a umýt okna.
  • Někdy však bude třeba přistoupit také k důkladnějšímu čištění.

Pokud chcete, aby vůz vypadal stále jako nový, je dobré čistit sedačky a pečovat o všechny materiály interiéru. Využívejte tak speciální přípravky určené na plasty či kůži, díky kterým zůstane veškeré vybavení ve skvělém stavu. Auto tak bude zachovalé i po několika letech.

Pravidelná a pečlivá péče o auto by měla být samozřejmostí. Díky ní totiž zachováte automobil ve skvělém stavu, nejenže tak bude dobře vypadat, ale hlavně budete mít jistotu, že vše funguje tak, jak má.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.