Akupunktura jako lék na mnoho nemocí. Jak může pomoci

Ať už máte jakýkoli problém, můžete vyzkoušet alternativní druh léčby, a tím je akupunktura. Síla těchto malých jehliček dokáže přinést skvělé výsledky v mnoha případech.

Nejčastěji se akupunkturou léčí atopický ekzém, onemocnění kardiovaskulárního systému, porucha štítné žlázy či cukrovka. Nicméně ženy se na tuto alternativu obrací také v případě, kdy chtějí zhubnout či otěhotnět. Každopádně raději se o použití akupunktury poraďte se svým lékařem.

Zdroj foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Co je akupunktura?

Tato stará medicína byla vynalezena v Číně a dostala se na západ díky jezuitským kněžím. Akupunktura funguje na principu působení na tlaková místa na těle, co jsou úzce propojena s určitými orgány. Napravuje tak tok energií v těle, který byl něčím narušen, a navrací tak zpět jak tělesné, tak i duševní zdraví.

Akupunktura se provádí s klasickými akupunkturními jehlami, jenž odblokují akupunkturní dráhy. Může také kombinovat jehly s ostatními okolními vlivy, jako jsou teplo, chlad, světlo, tma, zvuk, tlak a další.

Podstata akupunktury

Hlavním cílem akupunktury je obnovení samoobslužných procesů, aby obnovily rovnováhu v těle, a to tak mohlo samostatně a bez problému pracovat. Proto musí být odstraněny veškeré problémy, které naše tělo trápí.

Zdroj foto: Studio 72 / Shutterstock.com

Nejčastěji se akupunktura používá na:

  • artrózu,
  • artritidu,
  • chronické bolesti zad, páteře,
  • migrény,
  • pooperační stavy,
  • bolesti zubů,
  • alergie,
  • kožní problémy,
  • záněty a další.

Mimo tyto zdravotní problémy si dokáže akupunktura poradit i s:

  • hubnutím,
  • odvykáním kouření.

Nicméně je vždy nutno navštívit opravdového odborníka na akupunkturu. Než tedy tuto ordinaci navštívíte, zjistěte si předem, zda je vámi vybraný specialista členem Komory TČM či Lékařské akupunkturistické společnosti. Pokud se ale nechcete vzdát konvenční medicíny, můžete tyto dva „světy“ klidně propojit a kombinovat, ničemu to nevadí.

Zdroj foto: BaLL LunLa / Shutterstock.com

Akupunkturní jehly

Spoustu lidí odradí od návštěvy akupunkturisty už jen ten fakt, že do vás bude zabodávat jehly. Nicméně není to ani zdaleka tak strašné, jak to zní. Akupunkturní jehly nejsou o nic tenčí než lidský vlas a jsou vyrobeny z nerezu. O hygienu se také bát nemusíte, buď jsou na jedno použití, nebo vysterilizované. Od klasické jehly se liší tím, že nejsou duté. Specialista jehlu zavede do hloubky od 3 milimetrů v závislosti na tloušťce vašeho podkožního tuku.

Tato procedura je zcela bezbolestná, maximálně pocítíte malé píchnutí v závislosti na tom, do které oblasti budou jehly zabodávány. Může se ale stát, že po zavedení jehly pocítíte mírné brnění či tlak. Pokud to pro vás není příjemné, upozorněte na tento fakt specialistu, co vám akupunkturu provádí, aby místo vpichu poupravil.

Jak akupunktura probíhá?

V první řadě je potřeba, aby s vámi akupunkturista provedl důkladnou anamnézu a stanovil diagnózu. Následně může začít proces zabodávání jehel do akupunkturních bodů. Jak bude hotovo, budete tak 45 minut pouze ležet a necháte jehly pracovat. Nejlepší je, pokud tuto dobu meditujete.

Zdroj foto: Juri Pozzi / Shutterstock.com

Následně se domluvíte, kolik sezení, respektive ležení, je nutno podstoupit. U někoho stačí jednorázová návštěva akupunkturisty, u ostatních se může léčebná reakce dostavit až za několik návštěv. Před návštěvou byste se měli trochu najíst a napít, nicméně nijak to nepřehánějte. Vyhněte se hlavně alkoholu a kofeinu.

Akupunktura a neplodnost

Akupunkturu je možné využít i jako doplňkovou léčbu, když se snažíte otěhotnět, ale bohužel se vám to stále nedaří. Může totiž působit na reprodukční orgány a napomoci s jejich funkčností. Čínská medicína tvrdí, že neplodnost je způsobena špatně prokrvenými vaječníky u žen. Nicméně akupunktura na neplodnost je oceňována i řadou odborníků.

Vyzkoušeli jste akupunkturu někdy?

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.