3D tiskárna je fenomén českých domácností. Co dokáže vyrobit?

Pokud také patříte k domácnostem, které stále vymýšlí nové projekty a vyrábí nejrůznější předměty, pak vás určitě zaujme i 3D tiskárna. S ní totiž zvládnete vyrobit například krásné dekorace.

S 3D tiskárnou vyrobíte nejrůznější předměty podle vlastních představ snadno a rychle z pohodlí domova.

3D tiskárna je na světě již přes 30 let

Přestože se patent na 3D tiskárnu zapsal již před více než třiceti lety, největší zájem v České republice vznikl až před několika měsíci. S obrovským zájmem stoupl také prodej menších tiskáren, se kterými si každý z nás může lehce vyrobit jakýkoliv předmět podle vlastních představ v pohodlí domova.

O tom se nám nejspíš ani vůbec nesnilo. Díky nízké pořizovací ceně (nejmenší 3D tiskárny pořídíte i kolem 3 000 korun), malým rozměrům i poměrně lehkému ovládání se lidé pouští do výroby domácích dekorací, přívěsků, sošek nebo třeba váz. Fantazii se zkrátka meze nekladou a díky tomuto skvělému přístroji si tak přijde na své snad úplně každý.

Zdroj foto: Alex_Traksel / Shutterstock.com

Jak funguje 3D tiskárna?

3D tiskárna zvládne vyrobit trojrozměrné předměty na základě digitální předlohy vyrobené ve speciálním grafickém programu. Tiskárna pak podle předlohy vrství jednotlivé vlásenky materiálu na sebe v těch nejrůznějších směrech tak, aby vznikl požadovaný tvar. Funguje to tedy na opačné bázi než v obráběcím průmyslu. Tam se z jedné hmoty postupně odebírá materiál do výsledného tvaru.

Počátky 3D tiskárny vynálezce velmi střežil

Samotné počátky vzniku celé technologie, na které stojí 3D tiskárna, sahají až do 80. let 20. století. Vynálezci si své know-how pečlivě střežili dlouhá léta, což způsobilo velký boj mezi jednotlivými technologiemi. V současné době se rozmáhá mnoho velkých firem se svou výrobou a prodejem 3D tiskáren z důvodu, že několik historických patentů právě vypršelo.

Technologií 3D tiskáren je na trhu velké množství. Mezi tu nejčastější technologii, co můžete vidět v nejvíce 3D tiskárnách, patří rozhodně ta s označením FFF (Fused Filament Fabrication). Tato technologie je zaměřena na plastovou nit či vlásek, co se zahříváním roztaví, díky čemuž jej tiskárna může jakkoliv tvarovat. Plastové vlásky jsou namotané na malé cívce, z níž se postupně při spuštění tiskárny začíná materiál odmotávat.

Zdroj foto: Alex_Traksel / Shutterstock.com

Technologie FFF je nejrozšířenějším typem

Mezi nejrozšířenější technologii v 3D tiskárnách patří FFF hlavně díky nejlevnějším pořizovacím nákladům. Díky příznivé ceně si tuto tiskárnu může pořídit kdekdo, a tak se často nachází i v českých domácnostech. Nicméně existují i malé nevýhody, co tato technologie s sebou nese. Mezi ty nejhlavnější patří zejména dlouhý časový interval a široký rozptyl tisku. Kvůli tavení materiálu je třeba počítat i s časem na vytvrdnutí. Při složitějších konstrukcích je třeba myslet i na tisk podpůrných sloupů, které až po vytištění celého předmětu můžete odstranit.

Zdroj foto: Stock-Asso / Shutterstock.com

Kde získat model pro 3D tisk?

Tisk na 3D tiskárně není nijak náročný, co ale podléhá delšímu učení, je samotná příprava modelu v grafickém programu. Nakreslit a vypočítat model, co chcete následně vytisknout, je časově dost náročné. Proto se můžete na internetu podívat i po nejrůznějších modelech, co jsou volně ke stažení. Možná mezi nimi najdete právě takové předměty, které si chcete na své domácí 3D tiskárně vytisknout.

Pokud se ale nechcete omezit jen na ty hotové předlohy a samostudium v grafickém programu nebere konce, je ještě jedna, mnohem jednodušší cesta. Můžete si k 3D tiskárně pořídit i 3D skener. Ten dokáže naskenovat jakýkoliv předmětu a převést ho jednoduše do křivek v programu tak, abyste mohli kdykoliv znovu předmět vytisknout.

Záleží jen na vaší fantazii, co si chcete vytisknout.

Oblíbená je také fototiskárna, jak ji vybrat?

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.